Sayfa İçeriği
- Plati Balığı
- Lepistes
- Zebra Danio
- Neon Tetra
- Beyaz Bulut Dağı Balığı
- Harlequin Rasbora
- Mücevher Tetra
- Panda Çöpçü Balığı
- Günışığı Tetra
- Cüce Kirpi Balığı
- Tetrazone Kaplan Barb
- Kılıçkuyruk Balığı
- Alman Ramirezi Ciklit
- Buenos Aires Tetra Balığı
- Cüce Gurami
- Altın Barb
- Beta Balığı
- Balta Balığı
- Kongo Tetra Balığı
- Beacon Tetra Balığı
- Siyah Hayalet Balığı
- Siyah Yakut Barb
Akvaryum balık türleri -22 Adet- adlı yazımızı sizler için hazırladık keyifli okumalar…
Yeni veya mevcut bir tatlı su akvaryumuna küçük üyeler mi arıyorsunuz? Bu yazıda akvaryumunuz için en iyi küçük balık türlerini sıraladık. Bu balıkların tümü 7.5 cm den daha küçüktür.
Yeni balık türlerini karıştırmadan önce çevresel parametrelerin uygun olduğundan ve balıkların birbirleriyle uyumlu olduklarından emin olun. Tüm yeni balıklar, olası bir hastalığın yayılmasını önlemek için 4 ila 6 hafta boyunca ayrı ekipmanlarla ayrı bir akvaryumda karantinaya alınmalıdır.
Akvaryumlar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Evimizde bulundurduğumuz odamıza huzur verirler. Gece karanlığında aydınlatılmış bir akvaryumu seyretmek paha biçilemez.
Birçok kişinin hobisi olan akvaryum balıkları çeşitli cinsleriyle göz dolduruyor. Hepsinin kendine göre bakım ihtiyaçları, bulunması gereken canlı ortamı var.
Bütün balıklarımızın canlı ve sağlıklı kalabilmesi için karantina tankı bulundurmalı ve bunun gibi diğer araç gereçleri eksik etmemeli, bakımlarını düzenli olarak yapmalıyız.
Aksi takdirde bakımsız bir akvaryum hem yosun tutar hem başka canlıların türemesine neden olabilir. Böylelikle içinde barındırdığımız balıklar için bir bakımdan ziyade eziyet olur.
Akvaryumunuzda bulundurmanız tavsiye edilen malzemeler kaliteli bir filtre, su sıcaklığını ayarlayabileceğiniz bir su ısıtıcısı, dekor, akvaryum kumu, çakıl taşı gibi gereçler öncelikle edinmeniz gerekenler arasındadır.
Plati Akvaryum Balık Türleri
Platiler yeni başlayanlar için çok uygun, renkli, canlı doğuran akvaryum balık türleri sınıfından bir balıktır. Canlı doğuran balıklar oldukları için tek bir balıkla başlayan bu hobi hızla bir çok balığa doğru yol alabilir. Plati balığı kuyruk sapında olan özel renk deseninden dolayı bu ismi almıştır.
Diğer plati türleri arasında mavi ya da yeşil plati balığı ve çok daha fazlası bulunur.
Genel Özellikler:
Bilimsel Adı: Xiphophorus maculatus
Yetişkin Boyutu: 3,5 ila 5 cm arası
Yaşam Süresi: 5 yıl
Lepistesler
Lepistesler, küçük akvaryum balık türleri hobisinin temel taşlarındandır. Başka bir canlı doğuran türü olan lepisteslerin akvaryumları, sık sık üremeden doğan yavrularla dolup taşar. Herhangi bir lepistes sahibinin öğrenebileceği en iyi beceri, popülasyonların patlamasını önlemek için erkekler ve dişiler arasındaki farkı anlamak ve gerekli uygulamaları yapmaktır.
Genel Özellikler:
Bilimsel Adı: Poecilia reticulata
Yetişkin Boyutu: 5 cm
Yaşam Süresi: 2 ila 3 yıl
Zebra Danio Akvaryum Balık Türleri
Bu küçük, çizgili canlılar, akvaryum balık türleri hobisinde tropikal sıcaklık gerektirmeyen birkaç balıktan biridir. Zebra balıkları, gruplar halinde sürü olmayı ve yaşamayı seven barışçıl, topluluk oyuncularıdır.
Genel Özellikler:
Bilimsel Adı: Danio rerio
Yetişkin Boyutu: 5 cm
Yaşam Süresi: 5 yıl
Neon Tetra Akvaryum Balık Türleri
En yaygın küçük tatlı su akvaryum balık türleri nden biri Neon Tetra’dır. Bu balıklar, parlak kırmızı ve mavi çizgili renkli görünümleriyle tanınırlar. Birlikte harika topluluk balıkları ve sürüdürler.
Genel Özellikler
Bilimsel Adı: Paracheirodon innesi
Yetişkin Boyutu: 4 cm
Yaşam Süresi: 5 yıl
Beyaz Bulut Dağı Balığı
Beyaz bulut dağı balığı, tropikal sıcaklık gerektirmeyen başka bir küçük topluluk balığı türüdür. Tercih edilen akvaryum balık türleri grubundadır. Bu balıklar , diğer balıklara göre atıştırmalık boyutta olmamaları koşuluyla, Zebra balığı ve Japon balığı bulunan ılıman tanklarda iyi performans gösterir . Bu balıklar, sadece balıklara odaklanılan değil, bitkilere odaklanılan bazı bitkili akvaryum (aquascape) kurulumlarında yaygındır.
Genel Özellikler
Bilimsel Adı: Tanichthys micagemmae
Yetişkin Boyutu: 4 cm
Yaşam Süresi: 3 ila 5 yıl
Harlequin Rasbora
Harlequin Rasbora, canlı yakut rengine sahip küçük, sürü halindeki bir balıktır. Bu huzurlu balıklar, bitkili akvaryumlara parlak bir renk katar. Küçük kalan ve toplu akvaryumlarda başarılı olan birçok Rasbora türü vardır. Yazımızda bahsettiğimiz akvaryum balık türleri arasında en uzun yaşayanlardandır.
Genel Özellikler
Bilimsel Adı: Trigonostigma heteromorfa
Yetişkin Boyutu: 4,5 cm
Yaşam Süresi: 6 yıl
Mücevher Tetra Akvaryum Balık Türleri
Mücevher tetra balığı, büyük bir kişiliğe sahip küçük bir balıktır. Siyah yüzgeçleri olan bu parlak kırmızı sürü balıkları, doğal akvaryum manzaralarına renk katar. Bu balıklar çok aktiftir ve akvaryum arkadaşlarının yüzgeçlerini ısırma alışkanlığı vardır.
Genel Özellikler
Bilimsel Adı: Hyphessobrycon eques
Yetişkin Boyutu: 4,5 cm
Yaşam Süresi: 5 yıl
Panda Çöpçü Balığı
Çöpçü balıkları evcil hayvan ticaretinde en yaygın görülen akvaryum balık türleri ndendir. Bu balıkların beyaz veya yarı saydam gövdeleri, kontrast siyah noktalara sahip olup, onlara panda vari renklerini verir.
Benzer, barışçıl mizaçlara sahip çok sayıda çöpçü balığı türü vardır. Bu türler arasındaki temel farklar renkleri ve işaretleridir. Tüm çöpçü balıkları küçük, huzurlu, dipte yaşayan, gececi balık türleridir.
Genel Özellikler
Bilimsel Adı: Corydoras panda
Yetişkin Boyutu: 5 cm
Yaşam Süresi: 10 yıl
Günışığı Tetra Akvaryum Balık Türleri
Günışığı tetra balığı, GloFish tetra türleri ile karıştırılmamalıdır. Çarpıcı renkleri doğal renk desenlerinden gelir ve genetik olarak özel bir tasarlanmaya uğramamıştır. Tetra balıkları sevilen akvaryum balık türleri ndendir.
Genel Özellikler
Bilimsel Adı: Hemigrammus erythrozonus
Yetişkin Boyutu: 4 cm
Yaşam Süresi: 5 yıl
Cüce Kirpi Balığı
Akvaryum balık türleri hobi dünyasına yeni eklenen cüce kirpi balığı, kirpi balığı ailesinin küçük ama güçlü bir üyesidir. Küçük boyutları sizi aldatmasın! Bu küçük balıklar kendi türlerine karşı bile saldırgan olabilirler.
Cüce kirpi balığı yeni başlayan hobiciler için önerilmez. Doğru besleme ve çevre, bu balıkların uzun süreli hayatta kalması için en önemli faktörlerdir.
Genel Özellikler
Bilimsel Adı: Carinotetraodon travancoricus
Yetişkin Boyutu: 2,5-3,5cm
Yaşam Süresi: 4 yıl
Tetrazone Kaplan Barb Akvaryum Balık Türleri
Kaplan barb, bakımı kolay bir balıktır, ancak topluluk akvaryumlarında yaşam kaliteleri iyi olmaz. Daha agresif seviyeli akvaryumlarda olduklarından ve yüzebilecekleri çok fazla alana sahip olduklarından emin olun.
Genel Özellikler
Bilimsel Adı: Barbus tetrazona
Yetişkin Boyutu: 7,5cm
Yaşam Süresi: 6 yıl
Kılıçkuyruk Balığı
Adını uzatılmış karın kuyruk yüzgecinden alan Kılıçkuyruk, küçük bir sistemi çabucak alt edebilen başka bir canlı doğuran balık türüdür. Akvaryum balık türleri pazarında çok sayıda Kılıçkuyruğu renk çeşidi bulunmaktadır.
Genel Özellikler
Bilimsel Adı: Xiphophorus helleri
Yetişkin Boyutu: 7,5cm ila 10cm
Yaşam Süresi: 3 ila 5 yıl
Alman Ramirezi Ciklit
Cichlid soy ağacında pek çok tür vardır, ancak boyut olarak küçük kalan tür sayısı nispeten azdır . Alman Ramirezi Ciklit böyle bir türdür, ancak katı su kalitesi kuralları ve habitat gereksinimleri nedeniyle yeni başlayanlar için önerilmez. Ciklitler akvaryum balık türleri arasında en çok tercih edilenlerdendir.
Genel Özellikler
Bilimsel Adı: Mikrogeophagus ramirezi
Yetişkin Boyutu: 5cm ila 7,5 cm
Yaşam Süresi: 2 ila 3 yıl
Buenos Aires Tetra Balığı
Buenos Aires Tetra balığı akvaryum hobi dünyasına geri dönüyor. Bir zamanlar açgözlü bitki yiyiciler olarak bilinen bu renkli balıklar, bitki besinlerinin bol olduğu yoğun bitkili akvaryumlarda artık daha çok görülüyor. Bu topluluk balıklarının bakımı kolaydır ve birçok başlangıç hatasını tolere edebilir.
Genel Özellikler
Bilimsel Adı: Hyphessobrycon anisitsi
Yetişkin Boyutu: 7cm
Yaşam Süresi: 5 yıl
Cüce Gurami Balığı
Birçok gurami türünden çok azı küçük boyludur. Çoğu gurami orta boy balıklardır, ancak adından da anlaşılacağı gibi Cüce Gurami, sadece 5cm lik boyuyla öne çıkıyor. Diğer guramiler gibi, bu orta seviye balıkların da başarılı yaşamlar için belirli çevresel gereksinimleri vardır.
Genel Özellikler
Bilimsel Adı: Trichogaster Ialius
Yetişkin Boyutu: 5cm
Yaşam Süresi: 4 yıl
Altın Barb Balığı
Bu balık vahşi doğada yeşil olmasına rağmen, parlak altın renkli olması için esaret altında yetiştirilmiştir. Bu aktif balıklar, topluluk tanklarında iyi yaşarlar ancak tropikal sıcaklıklardan biraz daha azını tercih ederler.
Genel Özellikler
Bilimsel Adı: Puntius semifasciolatus
Yetişkin Boyutu: 7,5cm
Yaşam Süresi: 5 yıl
Beta Balığı
Beta balığı en yaygın evcil akvaryum balık türleri sınıfındadır. Agresif yapıları nedeniyle erkek betalar diğer erkek betalardan uzak tutulmalıdır. Bazı dişi bettalar gruplar halinde anlaşabilir ama hepsi değil. Betta balıkları gökkuşağı renkleriyle ve kendilerine has kuyruk şekilleriyle öne çıkar.
Genel Özellikler
Bilimsel Adı: Betta splendens
Yetişkin Boyutu: 7cm
Yaşam Süresi: 2 ila 3 yıl
Balta Balığı
Daha zorlu ve nadir bulunan küçük akvaryum balık türleri mi arıyorsunuz? Balta balığı, kanat benzeri yüzgeçlerini kullanarak suyun üzerinde uçmasıyla bilinen çok benzersiz, sıkıştırılmış bir vücut şekline sahiptir. Bu balıklar, çok özel tank gereksinimlerine sahip oldukları için yeni başlayanlar için uygun değildir.
Genel Özellikler
Bilimsel Adı: Carnegiella strigata
Yetişkin Boyutu: 2,5-3cm
Yaşam Süresi: 5 yıl
Kongo Tetra Balığı
Kongo Tetra, küçük balık kategorisinin maksimum boyutlarını zorlar, ancak bu sürü balıkları, birçok akvaryuma gökkuşağı ilavesidir. Erkeklerin dişilerinkinden daha uzun yüzgeçleri olan barışçıl akvaryum balık türleri dir.
Genel Özellikler
Bilimsel Adı: Phenacogrammus interruptus
Yetişkin Boyutu: 7,5-8,5 cm
Yaşam Süresi: 3 ila 5 yıl
Beacon Tetra Balığı
Beacon, tetra ailesinin başka bir üyesidir. Baş ve Kuyruk ışık tetrası olarak da bilinen bu balık, bir araçtaki ışıklara benzeyen kendine özgü bakır noktalara sahiptir. Bu balıklar, çok sayıda bitki örtüsü ile düşük aydınlatmada en iyi şekilde yaşar.
Genel Özellikler
Bilimsel Adı: Hemigrammus ocellifer
Yetişkin Boyutu: 5 cm
Yaşam Süresi: 5 yıl
Siyah Fantom (Hayalet) Tetra Balığı
Siyah Hayalet Tetra, parlak renklerden ziyade uzun sırt yüzgeci ile daha koyu görünümüyle bilinir. Bu balıklar, tipik olarak hep birlikte yaşayacak olan diğer tetra türleriyle harika bir kontrast oluşturuyor.
Genel Özellikler
Bilimsel Adı: Megalamphodus megalopterus
Yetişkin Boyutu: 4,5 cm
Yaşam Süresi: 5 yıl
Siyah Yakut Barb Akvaryum Balık Türleri
Mor Başlı Barb olarak da bilinen Siyah Yakut Barb Balığı, diğer akvaryum balık türlerinde yaygın olarak görülmeyen belirgin bir koyu kırmızı renge sahiptir. Kaplan Barb’a (yukarıda) benzer bir vücut şekline sahip olan bu balıklar, olgunlaştıkça derinleşen soluk sarı bir gövdeye kavuşur.
Genel Özellikler
Bilimsel Adı: Pethia nigrofasciata
Yetişkin Boyutu: 5 cm
Yaşam Süresi: 5 yıl
Bu yazımızda ilginizi çekebilir: Akvaryumdaki Balıklar Neden Ölürler ?
E-POSTA LİSTEMİZE KATILIN
!! Güncel bilgilerden haberiniz olsun !! *
Kayıt İçin Teşekkürler
Birşeyler yanlış gitti.
Yorum Yazın