Akvaryumdaki balıklar neden ölürler adlı yazımızı sizler için hazırladık. İyi okumalar…
Bir Balık Durduk Yere Ölürse…
Tropikal bir balık akvaryumuyla ilgilenmek çok eğlenceli ve insanı memnun eden bir hobi. Balıklarınızın ölmeye devam etmesi de aynı oranda sinir bozucu olabilir.
Beğendiğiniz bir akvaryum buluyorsunuz gerekli olan şeyleri bir araya getiriyor ve çalışır duruma getiriyorsunuz ve size tavsiye edilen her şeyi harfiyen uyguluyorsunuz. İlk balığınızı eklediğinizde ve yeni evlerinde onları dolaşırken izlediğinizde bu güzel anı yaşıyorsunuz.
Ertesi sabah yeni balığınızı ölü görmeniz ve filtre girişine yapışmış halde bulmanız o kadarda iyi değil.
Bir balık öldüğünde özellikle hiçbir sebep yokmuş gibi görünürken ölürse bu çok içler acısı üzücü bir durumdur. İşleri doğru şekilde yapmayı isteyip neyi yanlış yaptığını anlayamamakta insanı çıkmaza sokabiliyor. Cesaretinizin kırılması normaldir, ancak en önemli olanın bir şeyler öğrenmek olduğunu unutmayın. Böylece gelecekteki balıklarınız daha iyi bir durumda olacaktır.
Öyle görünmese de bir balık öldüğünde bunun iyi bir açıklaması vardır. Ne zaman bir balık kaybederseniz, bu, akvaryum yönetiminizi ve bakım uygulamalarınızı tekrar gözden geçirmek için bir fırsattır ve ister acemi ister deneyimli bir balık yetiştiricisi olun, bu doğrudur.
Bu makalede, tropikal balıkların çok erken ölmesinin yaygın nedenlerinden bazılarını okuyacaksınız. Akvaryumunuz ister kurulu olsun ya da olmasın, balığınızın ölümüne yol açan sorunları teşhis etmenize ve düzeltmenize yardımcı olmayı amaçlamaktadır.
Akvaryum Balıklarının Ölmesinin 8 Sebebi:
- Stres: Stres akvaryum balıklarının bir numaralı katilidir.
- Akvaryum hazırlıklarının eksikliği: Yeni bir tankın biyolojik döngüye alınmaması sorunlara neden olabilir.
- Uygunsuz Akvaryum Boyutu: Sakinleri için çok küçük bir akvaryum seçmek sorun yaratacaktır.
- Uyumsuz Akvaryum Arkadaşları: Bütün balıklar birbirleriyle anlaşamaz.
- Kötü Su Koşulları: Sağlıklı su, sağlıklı balık demektir.
- Aşırı besleme: Bu konuda yanlış davranmak çok kolaydır fakat doğru olanı yapmak bir kadar önemli.
- Kötü Tank Yönetimi Uygulamaları: Balığınızın gelişmesini istiyorsanız su değişimi yapın, çakılları dip süpürgesiyle temizleyin ve yosunların yönetimini iyi yapın.
- Hastalık: Balık bazen hastalanır, ancak bunu önlemek için yapabileceğimiz bazı şeyler vardır.
Stres :Burada stresi ilk olarak sıraladım. Ancak, bu makaledeki hemen hemen her şey, bir şekilde balıklarınız için strese neden olur. Akvaryum balıkları için en yaygın ölüm nedenidir ve stresi yönetmek, balıklarınızı sağlıklı tutmanın önemli bir parçasıdır.
Göreceğiniz gibi, akvaryum sakinlerinizin stres seviyesini etkileyen birçok faktör var. Ama balığınızın stresli olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz? Bazen bilemezsiniz, ancak dikkat edebileceğiniz bazı tipik işaretler vardır.
Cam Sörfü: Bu, balığınızın tekrar tekrar ve bazen çılgınca akvaryumun kenarlarında yukarı ve aşağı, sağa ve sola burnunu dayayarak yüzdüğü zamandır. Bir şeyler ters gidiyor ve balık yapabilseydi başka bir yere gidecekti ama balık akvaryumda kaldı. Belki akvaryum çok küçük veya çok kalabalıktır, su kalitesi kötüdür veya tankta onu rahatsız eden başka bir balık vardır.
Aşırı Saklanma: Balıklar korktuklarında veya rahatsız olduklarında veya sadece biraz huzur ve sessizlik istediklerinde saklanırlar. Bunu ara sıra olması sorun değil, ancak sürekli saklanan bir balığınız varsa, bunun nedeni tanktaki başka bir balık tarafından zorbalığa maruz kalıyor olması olabilir. Bu kötü stoklamadan yada küçük bir akvaryum kullanımından kaynaklanabilir. Kedi balığı, çoprabalığı ve vatoz gibi belirli balık türlerinin saklanmasının normal olduğunu unutmayın. Bu nedenle, stokladığınız her balık için davranış ve bakım gereksinimlerini araştırmanız gerekir, böylece bir şeylerin doğru olmadığını anlarsınız.
Kilo kaybı: Açıkçası, balığınızı fiziksel olarak tabiki tartmayacaksınız, ancak bir balığın zayıfladığını görsel olarak anlayabilirsiniz. Bazen bu, yemini yiyen bir balıkta bile olabilir. Bunun tek başına, zorbalıktan kaynaklanan stresten olduğunu gördüm.
Hastalık: Stres genellikle hastalığa yol açabilir. Bunu başka bir bölümde daha ayrıntılı olarak ele alacağım, ancak balıklarınızın sürekli hasta olduğunu fark ederseniz, stresli olma ihtimalleri yüksektir. Stres, bağışıklık sistemlerini zayıflatır ve onları hastalıklara karşı daha duyarlı hale getirir. Bir balık hasta görünüyorsa, özellikle de potansiyel olarak diğer akvaryum sakinlerine hastalık bulaştırabileceğinden, nedenini en kısa sürede anlamaya çalışmanız gerekir.
Balıklarınızdan birinde veya birkaçında bu belirtilerden herhangi birini görüyorsanız, nedenini öğrenme ve değişiklik yapma zamanı gelmiştir. Bu makalenin geri kalanı bunu anlamanıza yardımcı olabilir.
Akvaryum Hazırlıklarının Eksikliği:
Bu makalenin başında açıklanan, balıklarınızın tamamının veya çoğunun öldüğü durum, balıklar için doğru şekilde hazırlanmayan yeni akvaryumlarda yaygındır. Gerçekten kötü durumlarda ölümler bir gecede meydana gelebilir, ancak genellikle birkaç gün veya bir hafta içinde gerçekleşir. Bunun nedeni genellikle bir akvaryumun doğru şekilde döngüye alınmamasıdır.
Akvaryumlarda yaşayan tek canlı balık değildir. Sağlıklı bir akvaryum ayrıca canlı (mikroskobik) bir bakteri kolonisine sahiptir. Tankın her yerinde yaşarlar ancak en çok çakıl ve filtrede yoğunlaşırlar. Bu mikroorganizmalar, tanktaki atıkları parçalamaya ve suyun sağlıklı kalmasına yardımcı olur.
Bakterilerin balıklarla simbiyotik bir ilişkileri vardır. Balık (ve yemleri) olmadan bakteri kolonisi azalır. Bakteriler olmadan su hızla balıklar için uygun olmayan bir hale gelir. Sağlıklı bir tank için ikisinin de dengede tutulması gerekir.
Yepyeni bir tankta henüz bakteri kolonisi yok. İnşa etmeye başlamak için akvaryumu biyolojik döngüye sokmalısınız. Bunu yapmanın birkaç yolu vardır ve yeni akvaryumunuzla ilgili talimatlar almış olabilirsiniz. Nasıl ilerlemek istediğinize karar vermek için azot döngüsünü ve yeni bir akvaryumda döngü oluşturmanın farklı yöntemlerini araştırmanızı öneririm. Sadece akvaryum döngüye sokulduktan sonra balık eklenmelidir.
Bir seferde çok fazla balık eklemek de, uygun döngülü bir akvaryumda bile sorunlara neden olabilir. Akvaryumunuzdaki balıkların (ve diğer canlıların) sayısıyla birlikte bakterilerin çoğalması için zamana ihtiyacı vardır. Bu nedenle, sonunda tankınızda 20 balık bulundurmayı düşünüyorsanız, birkaç hafta boyunca haftada dört veya beş balık ekleyin ve bakteri kolonisine ayak uydurması için zaman tanıyın.
Uygun Olmayan Akvaryum Boyutu:
Bir akvaryum seçmenin iki yolu vardır . Birincisi, sahip olduğunuz alana göre bir akvaryuma karar vermek ve ardından uygun balıklarla stoklamak.
İkincisi, hangi balığı istediğinize karar vermek, gereksinimlerini araştırmak ve ardından ihtiyaçları için doğru boyda akvaryumu almaktır.
Ne yazık ki, bazı acemi akvaryum sahiplerinin yaptığı şey her ikisinin birleşimidir. Sahip oldukları alana göre bir tank alırlar ve sonra ihtiyaçlarını bilmeden uygunsuz balıkları satın alırlar. Bu, tankınızda büyük sorunlara ve bazı güzel balıkların ölmesine neden olabilir.
Bir sorun, sıklıkla tekrarlanan “3,7lt (1 galon) başına bir inç (2,5cm) balık” kuralıdır. Bu, tankınızdaki her 3,7lt suyun 2,5cm yetişkin balığı güvenle barındırabileceği anlamına gelir. Örneğin, 37lt lik bir akvaryumunuz varsa, beş adet 5cm lik balığınız olabilir.
Bu neonlar ve lepistesler gibi küçük balıklar için uygundur. Ama bir kural olarak, bunun gerçekten hiçbir anlamı olmadığı çok geçmeden anlaşılır. 75lt lik bir akvaryumda 50cm lik bir balık tutar mısınız ? 37lt lik bir akvaryumda bir adet 20cm lik, iki adet 2,5cm lik balık tutar mısınız? 208lt lik bir tankta her biri 60cm den uzun iki balık tutar mısınız?
Umarım her durumda cevap “Aman Allahım, hayırdır”. Bunun bir noktayı kanıtlamak için abartı olduğunu düşünebilirsiniz, ancak tipik bir evcil hayvan mağazasından satın alabileceğiniz gerçekten büyük balıklar var. Onları küçük çocuklar olarak satın alıyorsunuz ve canavarlara dönüşüyorlar. Satın almadan önce daima araştırmanızı yapın!
İster önce bir akvaryum satın alın, ister ilk önce alacağınız balığa karar verin, her iki durumda da, stoklamayı düşündüğünüz balığın ihtiyaçlarını anlamak önemlidir. Sakinleri için çok küçük bir akvaryum strese neden olabilir, hastalıkları teşvik edebilir, hızla kirletebilirler ve bu balıklarınızın erken ölümüne yol açabilir. Bu, betalar küçük akvaryumlarda tutulduğunda sıklıkla görülen bir problemdir. Herhangi bir akvaryumda da bu problemin görülme olasılığı vardır.
Uyumsuz Akvaryum Arkadaşları
Yanlış boyuttaki akvaryumun yanı sıra, anlaşamayan akvaryum arkadaşları seçmekte yeni başlayanlar için büyük bir sorun olabilir. Bazı balıklar bölgesel yaşarlar ve hakimiyet iddia ettikleri alanda diğer balıkları kovalarlar. Bazıları agresiftir ve sadece kendilerini koruyabilen diğer balıklarla birlikte tutulmalıdır. Bazı balıklar diğer balık türleriyle uyumludur, ancak potansiyel olarak kendi türünden başkalarıyla sorunları olabilir.
Bu yüzden satın almadan önce bir balığı araştırmak çok önemlidir, böylelikle onların akvaryumunuz için uygun olup olmadığından emin olursunuz. Bazen öğrenmek zor olabilir ama zaman ayırmaya değer.
Kötü Su Koşulları
Kötü su eşittir ölü balık. Bu makaleden kazanılabilecek önemli çıkarımlar var fakat bu konu en önemlilerinden bir tanesi. Akvaryum sakinleriniz için suyu sağlıklı tutmak, balıklarınızın erken ölümünü önlemek için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biridir.
Bir test kitine sahip olmak akıllıcadır, böylece atık parametreleriniz açısından ne durumda olduğunuzu bilirsiniz. Bu kitler amonyak , nitrit, nitrat ve ph ı ölçer.
Bir tatlı su akvaryumu için amonyak ve nitrit seviyenizi sıfırda nitrat seviyenizi ise 20ppm ‘in altında tutmalısınız.
Su kaynağınızın yanısıra akvaryumunuz içinde pH değerlerini okumayı bilmek akıllıcadır. Akvaryumunuzdaki pH’ı doğal veya kimyasal olarak değiştirmenin yolları olsa da bazı zamanlarda durumu olduğu gibi kabullenmek en iyisidir. Tropikal balıkların çoğu, bakımlı bir tankta farklı pH seviyelerine uyum sağlayabilir, ancak yeni balığınızı sağlıksız bir duruma uğratmadığınızdan emin olmak için araştırma yapmanız gerekir. Bununla birlikte, tüm balıklar yukarı veya aşağı salınımlardan muzdarip olabilir, bu nedenle sabit bir pH seviyesini korumaya çalışmak önemlidir.
Bir şeyin eksik olup olmadığını tahmin etmenize gerek yok. Test kitlerinde su kalitesi okumalarına sonuçların açıkça yansıdığını görebilirsiniz. Bunun ardından ne yapmanız gerektiğini bulmanız gerekir.
Bundan sonra ele alacağım iki konu besleme ve akvaryum yönetimidir. Bunları doğru yapmak akvaryumunuzun sağlıklı olması ve su parametrelerinizi sağlıklı tutmak için ciddi mesafe katetmenizi sağlayacaktır.
Aşırı Besleme
Balığınızı günde bir kez ve birkaç dakika içinde yiyeceği kadar besleyin. Kaliteli bir pul balık yemi ile veya daha çeşitli yemler var ise günden güne değişimli olarak verin. Ayrıca çöpçü balıkları için batan peletler ve vatoz, cüce vatoz ve benzerleri içinde yosun gofretleri eklediğinizden emin olun.
Özel gıdaları kullanırken ölçülü olun ve onları mutlaka idareli olarak verin. Ayrıca ben her hafta balıkların hiç yemediği bir oruç günü programlamayı seviyorum, ama bu size kalmış.
Basit bir şekilde beslerseniz ve yetersiz beslemekten çok aşırı besleme konusunda endişelenirseniz, balığınızı sağlıklı ve iyi beslenmiş halde tutmak için yapmanız gereken her şeyi yapmış olursunuz. Bazı balık yetiştiricileri sebzeleri, kan kurdu gibi dondurulup çözdürülmüş yiyecekleri veya dondurularak kurutulmuş yiyecekleri dahil etmeyi sever. Tıpkı tankınıza eklediğiniz her balığı araştıracağınız gibi, beslemeyi düşündüğünüz her şeyi araştırın ve doğru şekilde uygulamayı öğrenin.
Akvaryumlarda, özellikle küçük olanlarda aşırı besleme en büyük sorunlardan biridir. Basitçe ve kabaca söylemek gerekirse, bir balığa giren her şey dışarı çıkmak zorundadır. Balığınızı ne kadar çok beslerseniz, o kadar çok atık üretirler. Yenmemiş yiyecekler çürür ve suyu kirletir. Bakteri koloniniz bu konuda yardımcı olabilir ve canlı bitkilerde aynı şekilde, ancak işler kontrolden çıkarsa balıklarınız yakında kendilerini toksik bir ortamda bulur.
Aşırı besleme yosun salgınlarına da yol açabilir. Bir bitkinin büyümesini sağlayan her şey yosunlarında büyümesini sağlar ve azot açısından zengin bir besin kaynağı, tankınızı öfkeli bir Hulk canavarından dahada yeşile dönüştürür :)
Hatta aniden hem yenmemiş balık gevreği hem de algler şeklinde her türlü ekstra yiyeceğe sahip olan akvaryumunuzda bu durum haşere salyangozlarının popülasyonunu bile artırabilir.
Kötü Akvaryum Yönetim Uygulamaları
Çoğu akvaryum, onları bir kez kurup doğru bir şekilde çalıştırdığınızda, gerçekten o kadarda fazla çalışma gerektirmez. Her ay otuz dakika ile bir saat arası, büyük bir akvaryumun bakımı için harcayacağınız zamanın tamamıdır ve 37 litrelik küçük bir akvaryum biraz daha fazla çaba gerektirebilir.
Ancak, her ay gerçekleştirmeniz gereken bu birkaç görev çok önemlidir. Yukarıda yazılan tüm sorunlarla mücadele etmek gerçekten önemli ve faydası olur fakat onları ihmal ederseniz, balıklarınız bundan zarar görür.
Aylık Bakım Rutininiz Şunları İçermelidir
Su değişiklikleri: Şu sözü hatırlayın: “Kirliliğin çözümü seyreltmedir.” Eski suyun bir kısmını çıkararak ve yerine taze, temiz su koyarak atık kimyasalları seyreltmiş ve dost bakteri koloninize yardım etmiş olursunuz. Yine de asla çok fazla suyu çıkarmamalısınız. Bu, bakterilerin ölmesine ve tankınızda ilerleyen zamanda sorunlara neden olabilir. Bitkili akvaryumlarda ayda yaklaşık %30 ve bitkisiz akvaryumlarda ayda iki kez %20’lik su değişimi ve küçük değişiklikler yapıyorum.
Çakılları Vakumlayın: Yenmemiş yiyecek, çöp ve döküntüler çakılda sıkışıp kalır ve çalışkan küçük çöpçü balıklarınız bile hepsini yiyemeyebilir. Bu bir dereceye kadar sorun değil çünkü bu mikropların birçoğunun çakılda yaşadığını unutmayın, ancak zaman zaman ortalığı toplamanız ve biraz vakumlamanız gerekir. Bunu aslında bir dip süpürgesi kullanarak suyu değiştirirken yapabilirsiniz.
Yosunları Temizleyin: Akvaryumunuzda yosun yiyen balıklar veya yaratıklar olsa bile , hepsini bitiremezler. Arada sırada camı ve süslemeleri temizlemek için kollarınızı sıvamanız gerekiyor. Fazla yosun direkt göze batan bir şey değildir; haşere salyangozları için yiyecek sağlarlar ve potansiyel olarak akvaryumunuzdaki dengeyi bozabilirler. Ondan kurtulmak için kimyasal kullanmayın. Balık tanklarında kullanılmak üzere özel olarak tasarlanmış sıyırıcılar ve yıkayıcılar bulunmaktadır. Bazıları yüzer, böylece onları düşürürsenizde yüzeye gelirler ve manyetiktirler, bu nedenle camı temizlemek için elinizi tanka sokmanıza bile gerek yoktur.
Filtreleri Temizleyin: Ayda bir kez filtredeki pisliği temizlemeyi unutmayın, ancak içinde yararlı bakterilerin yaşadığını unutmayın, bu nedenle bozulma olmadıkça veya üretici tarafından tavsiye edilmedikçe içindeki ekleri atmayın. Genelde süngerleri ve biyolojik ortamı parçalanmaya başlayana kadar tutarım ve aktif karbon gibi kimyasal ortamları aylık olarak değiştiririm.
Suyu Test Edin: İşler uzun süredir iyi gidiyor olsa bile, suyu periyodik olarak test etmek akıllıca olacaktır. Böylelikle sorunlar kontrolsüzce yığılmaya başladığında bir belirti verebilir.
Hastalıklar
İnsanlardan, özellikle beta balığı sahiplerinden, balıklarının garip bir şey yaptığını söyleyen ve hasta olup olmadığını soran çok fazla soru alıyorum.
Balıklar biraz tuhaf, onlar değişik beyinleri olan küçük yaratıklardır. Bazen beta balıkları uyur ve ölü gibi görünürler. Bazen de tankın bir bölümünde çok zaman harcayabilirler. Bu mutlaka hasta oldukları anlamına gelmez. Balığınızın tuhaf davrandığını görürseniz panik yapmayın.
Ancak balıklar gerçekten hastalanırsa kirli su ve stres bunun iki büyük kaynağıdır. Bazen sağlıklı bir balık, stresli bir balığı öldürebilecek bir hastalıkla savaşabilir. Bu nedenle, yukarıda belirtildiği gibi, balıklarınızda stres belirtilerini izlemek çok önemlidir.
Ayrıca beyaz benek, şişkinlik ve yüzgeç çürümesi gibi bazı yaygın hastalıklara ve rahatsızlıklara aşina olmak isteyeceksiniz. Bazı durumlarda, beyaz benekte olduğu gibi (aslında paraziter bir enfeksiyondur), hastalık başka bir enfekte balıktan bulaşır. Ancak çoğu durumda, aşırı beslenmeden, stresten kaçınmak, akvaryumu ve suyu temiz tutmak gibi bu makalede özetlenen uygulamaları takip etmek, balıklarınızı hastalıklardan uzak tutmanıza çok yardımcı olacaktır.
Peki, balığınızın hasta olduğundan endişelenmeye ne zaman başlamalısınız? Görünümünde pürüzlü yüzgeçler, şişkinlik, solungaçlarda veya ağızda iltihaplanma, vücudun her yerinde küçük beyaz lekeler veya kesinlikle doğru olmayan herhangi bir şey gibi değişiklikler fark ederseniz, internete girin ve bu semptomları araştırın ve neler olduğunu öğrenebilirsiniz. Fiziksel belirtiler, dikey yüzmede zorluk (yüzmeyi sürdürmek), filtrenin çekişinden kaçmak için mücadele etmek veya zor nefes almak olabilir.
Bu yazımızda ilginizi çekebilir: Yaygın Akvaryum Balığı Hastalıkları
Akvaryumdaki balıklar neden ölürler adlı yazımızın sonuna geldik . Teşekkür ederiz.
E-POSTA LİSTEMİZE KATILIN
!! Güncel bilgilerden haberiniz olsun !! *
Kayıt İçin Teşekkürler
Birşeyler yanlış gitti.
Yorum Yazın