- Tüy Dökme Neden Olur ?
- Tüy Dökme Sürecinin Durması
- Tüy Akarları
- Tüy Dökme Ne Sıklıkta Olur ?
- Tüy Kapsülleri – İğne Tüyleri
- Tüy Dökme Sırasındaki Davranışlar
- Tüy Dökme Sürecinde Saldırganlık
- Tüy Döküm Döneminde Muhabbet Kuşunun Bakımı
- Tüy Döküm Döneminde Uyuyabilmesini Sağlamak
- Besleyici Besinlerle Beslemek
- Çikolata Kafein ve Çay ile Beslememek
- Vitaminleri Proteinler, Karbonhidratlar ve Yağlarla Karıştırmak
- Diyete Sağlıklı Meyveler Eklemek
- Sıcak Su İle Düzenli Banyo
- Rahat ve Sıcak Kafes Ortamı Sağlamak
- Rahatlatıcı Masaj Yapmak
- Havlu İle Zaptu Rabt
- Uçmalarına İzin Vermeyin
- Veteriner Hekime Muayene Ettirin
Muhabbet kuşu tüy dökme denilen durum, gövde, kuyruk ve kanatlardaki eski tüylerin zamanı geldiğinde yenileriyle değiştirilmesidir ve çoğu kuş türünde çok yaygın bir olgudur. Muhabbet kuşu tüy dökme, insanlarda, yılanlarda ve diğer birçok memelide deri dökülmesi süreci olan ekdizi (deri değiştirme) ile karşılaştırılabilir. Tek fark, değiştirme sıklığıdır.
Muhabbet kuşu tüy dökme olgusu yıllık bir şeydir, deri değiştirme işlemi ise yılda 3 ila 8 kez gerçekleşir. Hiç evcil herhangi bir kuş ya da muhabbet kuşu sahibi olmamış olanlar tüy dökme sürecini gördüklerinde korkarlar. Çünkü muhabbet kuşlarının kafesi tüy dökme sırasında eski tüylerle dolar. Sadece bu da değil muhabbet kuşlarının tüylerini kaybettikleri yerlerde iğnemsi kıllarda (tüy kapsülleri) oluşur. Kafalarını kafes tellerine sürtmeye başlarlar.
Muhabbet kuşu tüy dökme neden olur ?
Muhabbet kuşu tüy dökme, diğer tüm vücut döngüleri gibi da yılda bir kez gerçekleşen doğal bir döngüdür. Genç muhabbet kuşlarında tüy dökülmesi meydana geldiğinde evcil hayvan sahipleri endişelenirler. Ancak gerçek şu ki, tüy dökümü muhabbet kuşlarında 3 aylıkken başlar. Muhabbet kuşu tüy dökme döneminde tembelleşir ve hasta görünebilirler, fakat endişelenecek bir durum yoktur. Bazen, bir muhabbet kuşunun çiftleşeceği bir partneri etkilemeye çalışması gibi hormonal faktörler nedeniyle de tüy dökümü başlar. Muhabbet kuşları tüm tüylerini bir kerede kaybetmezler, yavaş yavaş kaybederler, bu da yeni tüylerin büyümesi için onlara zaman kazandırır. Ayrıca tüyler muhabbet kuşlarını sıcak tutar ve rahat olmalarını sağlar. Tüy dökümünün ilk aşamalarında kolaylıkla uçabilirler.
Muhabbet Kuşu Tüy Dökme Sürecinin Durması
Bazen, muhabbet kuşu tüy dökme süreci, esas olarak, tüy dökümü döneminde ihtiyaç duydukları doğru beslenmeyi ya da bakımı almadıkları için durur. Herhangi bir faktör nedeniyle tüy dökme süreci bozulursa kuşlarda tüysüz bölgeler kalır. Bu nedenle, muhabbet kuşlarının sahipleri onlarla ilgilenmeli ve onlara ellerinden gelen tüm konforu sağlamalıdır. Ve hiçbir uygulama sonuç vermezse onu veteriner hekime göstermek gerekir. Veteriner Hekim anormalliği teşhis edecektir. Aksi takdirde muhabbet kuşu Fransız tüy dökümü denilen bir hastalık geliştirebilir. Bu hastalıkta tüyleri tamamlanmış yavru kuşlar bir anda ikinci kanat tüylerini ve kuyruk tüylerini kaybederler. Genel olarak vücudun geri kalanını ve göğüs kısmını kaplayan kısa tüyler hastalıktan etkilenmez. Fransız tüy dökümünde hastalığa yakalanan kuşların neredeyse tamamı hayatlarının geri kalanında uçamazlar çünkü uçmalarını sağlayan kanat tüyleri tekrar gelişmez veya gelişse bile anormal olarak gelişir.
Tüy Akarları
Bazen kuş tüyü akarları denilen küçük canlılar muhabbet kuşlarının tüylerinde barınmaya başlarlar. Sonra kuşlarda aşırı rahatsızlığa ve tüy kaybına neden olurlar. Bu akarlara genellikle kuş kafesi zararlıları veya kuş kafesi parazitleri denir. Ve sahipleri, akarlar nedeniyle tüy kaybını tüy dökümü ile karıştırır. Bu nedenle, muhabbet kuşunuzu düzgün bir şekilde kontrol etmek ve tüylerinde akar ve hatta bit olup olmadığını görmek çok önemlidir. Bu açıdan muhabbet kuşları için düzenli banyo ve temizlik çok önemlidir.
Muhabbet Kuşu Tüy Dökme Olgusu Ne Sıklıkta Olur ?
Yavru muhabbet kuşlarında ve yetişkin muhabbet kuşlarında tüy dökme, değişken zamanlarda meydana gelir. Muhabbet kuşları 3 ila 4 aylık olduklarında, vücutlarındaki tüm tüylerin yerini alan ilk tüy dökümü olayı meydana gelir. Ve yaşlandıkça tüy dökümü yılda bir kez gerçekleşir. Tüy dökümü son derece gereklidir çünkü aksi takdirde muhabbet kuşları tüm yaşamları boyunca eski tüylere sahip olacaklardır ve bu, muhabbet kuşlarının sağlığı ve hatta hijyeni için iyi değildir.
Tüy Kapsülleri – İğne Tüyleri
İğne tüyleri, muhabbet kuşlarının tüy değişim döneminde vücudunun her yerinde büyüyen çok keskin ve sivri yapılardır. Bu iğne tüyleri, Keratin’den oluşan bir kılıfla kaplanmıştır. Ve maksimum 2 ila 3 hafta boyunca yeni tüylere dönüşürler. Muhabbet kuşlarına herhangi bir fiziksel acı vermezler ancak muhabbet kuşlarının tüy dökme sırasındaki davranışları kesinlikle değişir. İğne tüyleri, traştan hemen sonra tekrar çıkan sakal kıllarına benzetilebilir ve bunlar can yakan türden değildir, ancak hafif rahatsızlığa neden olurlar ve oldukça fazla kaşıntıya sebep olurlar.
İğne tüyleriyle ilgili enterasan bir gerçekte hepsinin içinde, tüy büyüdükçe zamanla azalan bir kan damarına sahip olmasıdır. Ancak damarların varlığı tüyleri dokunmaya karşı son derece hassas hale getirir ve bu nedenle sahipleri muhabbet kuşu tüy dökme döneminde onları tutmaya çalıştıklarında direnç gösterirler veya huysuz davranırlar.
Muhabbet Kuşu Tüy Dökme Sırasındaki Davranışları
Tüy dökümü muhabbet kuşları için oldukça rahatsız edici bir dönemdir. Ve yeni tüylerin büyümesi deyim yerindeyse tonlarca enerji ve beslenme gerektirir, bu nedenle muhabbet kuşları tüy dökerken her zaman mutlu ve neşeli değildir. Aslında, tüy dökme döneminde muhabbet kuşu şarkı söylemeyi veya oyuncaklarıyla oynamayı bile sevmez. Ve çoğu zaman muhabbet kuşları sahipleriyle etkileşim kurmaktan bile nefret eder. Ve bunda yanlış bir şey yok çünkü tüy dökme dönemi biter bitmez muhabbet kuşları normal davranmaya başlarlar . Süreci kolaylaştırmak ve hızlı bir şekilde bitirmek için, sahipleri muhabbet kuşlarıyla kibarca ilgilenmeli ve onlara ihtiyaç duydukları tüm besinleri sağlamalıdır.
Muhabbet Kuşu Tüy Dökme Sürecinde Saldırganlık ve İrritasyon
Muhabbet kuşu tüy dökümü nün ilerleyen zamanlarında daha sakin ve rahat olmaya başlarlar. Ancak tüy dökümünün başlangıç aşamasında muhabbet kuşu her zaman aşırı derecede sinirli ve rahatsızdır.
Bazı muhabbet kuşları , hassas yapıları nedeniyle iğne tüylerini ayaklarıyla kaşıyamadıkları için bunların yol açtığı kaşıntı nedeniyle ısırmaya başlarlar . Bu yüzden aşırı öfke sorunları geliştirirler ve normalden daha fazla zıplarlar. Bütün bunlar erken aşamada normadir. Sahipleri muhabbet kuşlarını sakinleştirmeye çalıştıklarında, onları bir şekilde ısırırlar veya incitirler.
Bu nedenle, bir muhabbet kuşu sahibinin yapabileceği en iyi şey, muhabbet kuşlarını kendi haline bırakıp tüy dökümünün geçmesini beklemektir. Bazı muhabbet kuşları aşırı hareketlilik göstermek yerine kafeslerinde bir köşe bulup uzun süre orada otururken bazıları ise uzun saatler uyumayı tercih eder. Bütün bunlar bir muhabbet kuşu sahibini rahatsız edebilir, ancak bu aşamadan geçerken muhabbet kuşlarını rahatsız etmemek en iyisidir.
Tüy Döküm Döneminde Muhabbet Kuşunun Bakımı Nasıl Yapılmalıdır ?
Muhabbet kuşlarını rahatsız ve problem içinde görmek sahiplerini üzebilir. Evcil dostlarınıza yardım edememek veya yaşadıkları acıyı dindirememek kadar kötü bir şey yoktur. Muhabbet kuşu tüy dökümü onların durumlarını büyük ölçüde kötüleştirir. Sahip oldukları tüm enerjiyi emer bu nedenle aşırı bakım koruma ve beslenmeye ihtiyaç duyarlar.
Muhabbet kuşu tüy dökme olgusu, uçuş sürecini tehlikeye atar ve ayrıca onları daha az sıcak tutar ve adeta evsiz bir kuşa benzerler, bu nedenle oldukça zor ve gerçekten huzursuzluk dönemidir. Ancak evcil hayvan sahiplerinin muhabbet kuşu tüy dökme sürecini kolaylaştırmak ve sorunsuz bir şekilde geçişini sağlamak için yapabilecekleri bazı şeyler vardır.
Muhabbet Kuşu Tüy Dökme Döneminde Uyuyabilmesini Sağlamak
Bazı muhabbet kuşları tüy dökerken çok fazla uyuma eğilimindedirler. Sonuçta zayıflarlar çünkü tüm enerjilerini yeni tüylerinin büyümesi için kullanırlar. Ve bazı evcil hayvan sahipleri, uyku süresini azaltmak veya muhabbet kuşlarını tekrar aktif hale getirmek için yeni oyunlar ve oyuncaklar tanıtmaya çalışırlar ancak bu yanlıştır. Bu nedenle, evcil hayvanların uyku döngüsünü kesintiye uğratabilecek olası rahatsızlıkları azaltmak için ortamı sakinleştirmek ve daha az gürültülü hale getirmek daha iyidir.
Muhabbet Kuşunu Besleyici Besinlerle Beslemek
Bir muhabbet kuşuna besleyici değeri yüksek yiyeceklerin sağlanması, tüy dökümü söz konusu olduğunda son derece önemlidir. Bazı yiyeceklerin kuşun diyet listesinden çıkarılması gerekir ve sahibinin diyetine eklemesi gereken bazı yiyeceklerde vardır.
Çikolata , Kafein ve Çay ile Beslememek
Muhabbet kuşları tatlıları severler çikolata ve şekerlemelere bayılırlar ama tüy dökme dönemi onlara böyle yiyecekler vermenin zamanı değildir. Hatta herhangi bir zamanda bile muhabbet kuşlarınızı asla, çikolata, kahve veya çay ile beslememelisiniz. Ve bir muhabbet kuşu dolaylı olarak kafein ya da çay tüketiyorsa düzenli diyet programından bu besinler derhal çıkarılmalıdır.
Vitaminleri Proteinler, Karbonhidratlar ve Yağlarla Karıştırmak
Tüy dökme sürecini sorunsuz hale getirmek için muhabbet kuşlarına, sağlıklı vitamin ve minerallerle harmanlanmış gerekli tüm karbonhidrat, protein ve yağları içeren bir diyet karışımı vermeye ihtiyaç vardır.
Diyete Sağlıklı Meyveler Eklemek
Muhabbet kuşları çocuklar gibidir, bu nedenle yeni ve sağlıklı beslenme planlarına çabucak uyum sağlayamazlar. Bu nedenle, sahipleri onları sağlıklı yiyecekler yemeleri için kandırmalıdır. Muhabbet kuşları meyve yemeyi sevdiği için tatlı meyveler eklemek bu konuda yardımcı olabilir. Böylece, sahibi muhabbet kuşlarına çilek, hurma, kızılcık, kiraz, kavun ve şeftali gibi meyveler yedirebilir.
Sıcak Su İle Düzenli Banyo
Muhabbet kuşlarında tüy dökülmesine çok yardımcı olan şeylerden biri de düzenli olarak ılık suyla banyo yaptırılmasıdır. Ilık su sadece muhabbet kuşlarının derisini yatıştırmakla kalmaz, aynı zamanda yumuşatır ve kaşıntıya da yardımcı olur. Muhabbet kuşlarının çoğu, tüy dökme evresinde banyo yapmayı sever. Muhabbet kuşlarının sahipleri, onların zatürre gibi hastalıklara yakalanmamaları için evcil hayvanlarının kafeslerini tüm rüzgarlı noktalardan uzak tutmalıdır.
Rahat ve Sıcak Kafes Ortamı Sağlamak
Muhabbet kuşu tüy dökme döneminde vucütlarında oldukça dik ve iğneye benzer yapılar geliştirdikleri için onlara yumuşak barınaklar sağlamak önemlidir. Tüy kaybı muhabbet kuşlarını üşütebilir veya grip olabilirler, bu nedenle ortamlarını rahat ve sıcak hale getirmek gerekir. Bunun için kafeslerine küçük bir battaniye yerleştirmek ve kafesi dışarıdan bir bezle örtmek çok yardımcı olabilir. Kaplama, muhabbet kuşlarına gerekli sıcaklığı sağlayacak kafes içindeki ısıyı sabit tutacaktır.
Muhabbet Kuşunuza Rahatlatıcı Masaj Yapmak
Muhabbet kuşları tüy dökerken zaten rahatsızlık ve tedirginlik yaşadıkları için kafeslerine kimsenin yaklaşmasına izin vermezler. Ancak bazı muhabbet kuşları tüy dökerken biraz rahatlık bulduklarından bazı istisnalar da vardır. Bu nedenle, bir muhabbet kuşunu sadece nazikçe masaj yaparak ve ellerinizle rahatlatarak şımartmak en iyisidir.
Bu sadece tüy dökme sürecini kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda muhabbet kuşu ile sahibi arasındaki bağı da güçlendirir. Masaj ve rahatlatıcı teknik, tüm muhabbet kuşlarında kullanılamaz. Bu nedenle, eğer muhabbet kuşu vücuduna dokunmasına izin veriyorsa, sahibi için ilk testi yapması güvenlidir.
Kuşların Havlu ile Zabturaptı
Bir muhabbet kuşu tüy dökerken aşırı agresifse, sahibi havlu kullanmayı denemelidir. Bu, elleri bir bez veya yumuşak bir havluyla örtmeyi ve ardından suyu değiştirmek veya biraz yiyecek yerleştirmek için muhabbet kuşunun kafesini açmayı içerir. Havlu, agresif muhabbet kuşlarının yıkanmasına da yardımcı olur. Evcil hayvan sahipleri, ısırma ve diğer itici tepkilerden kaçınabilir ve hem ellerini hem de muhabbet kuşlarını incinmekten kurtarabilir.
Uçmalarına İzin Vermeyin
Ancak süreç ilerledikçe muhabbet kuşları daha fazla tüy kaybetmeye başlar ve toplu iğne tüylerinin büyümesiyle vücutlarındaki kaşıntı artar ve çaresizce uçmak isterler. Sahipleri o sırada muhabbet kuşlarının uçmasına izin verirse, kuşları vücutlarında neredeyse hiç tüy olmadığı için düşebilir veya kendilerine zarar verebilirler. Bu yüzden muhabbet kuşlarını tek bir yerde tutmak en iyisidir çünkü bu uçmayı durduracaktır.
Veteriner Hekime Muayene Ettirin
Çoğu zaman tüy dökümü gerçekte tüy dökümü değildir, bunun yerine bir tür viral enfeksiyon veya bir deri hastalığıdır. Bu nedenle evcil hayvan sahipleri, özellikle yılın olağandışı bir zamanında aşırı tüy kaybı gördüklerinde, muhabbet kuşlarına bakmalı ve veteriner hekimden düzenli olarak randevu almalıdır. Böylece veteriner hekim sorunu zamanında tespit edebilir ve muhabbet kuşlarını tüm acılardan kurtarabilir.
Bu Makalemizde İlginizi Çekebilir: Cennet Papağanı Hakkında Genel Bilgi
E-POSTA LİSTEMİZE KATILIN
!! Güncel bilgilerden haberiniz olsun !! *
Kayıt İçin Teşekkürler
Birşeyler yanlış gitti.
Yorum Yazın