Sayfa İçeriği
MUHABBET KUŞUNUZUN EVİNİ KURMAK
Muhabbet kuşu bakımı ve eğitimi hakkındaki yazımızı siz ve sevimli dostlarımız için kaleme aldık keyifli okumalar.
Büyük bir kafes satın alın. Kuşların oynamak ve kanatlarını uzatmak için biraz alana ihtiyacı vardır. Refahlarını önemsiyorsanız, ışığın geçmesine izin veren bir model bulmaya çalışın. Bu muhabbet kuşu bakımı ve eğitimi için en ideal olanıdır. Yukarıdaki resimde gösterildiği gibi kafes en az 50 santimetre (19,7 inç) x 60 santimetre (23,6 inç) x 80 santimetre (31,5 inç) olmalıdır.
Uzunluğundan daha geniş ve üstü kare şeklinde bir kafes almaya çalışın. Muhabbet kuşları, bıldırcınlar gibi dikey olarak değil, yatay olarak uçarlar. Üstü süslü kafesler sadece yer ve para israfıdır.
Bir muhabbet kuşu kanatlarını tam olarak açamayacağı ve içinde düzgün uçamayacağı için dairesel bir kafes satın almayın. Saklanacak köşeleri olamayacağı için kuş kendini güvensiz ve korkmuş hissedecektir.
- Muhabbet kuşunuz kanatlarını açıp uçabiliyor olmalıdır. Kafesi oyuncaklar, tünekler veya diğer muhabbet kuşları ile doldurmayın.
- Birkaç kafesi test edin ve kolayca temizleyebileceğiniz bir kafes bulun. Eliniz kafese kolayca girebiliyor mu? İçinde fırça kullanılabiliyor mu? Muhabbet kuşlarının her on ila on beş dakikada bir dışkıladığını unutmayın! Kafes tabanının çekmeceli olmasında fayda var.
- Bir veya daha fazla muhabbet kuşuna sahip olmaya karar verirseniz daha büyük bir kafes satın almalısınız.
Bir banyoluk ekleyin. Muhabbet kuşları çok dışkılayabilir ama aynı zamanda temiz kalmayı da severler. Hatta eğlenmek için suya girmeyi bile severler. Kafese asabileceğiniz plastikten yapılmış sabit bir mini banyoluk için herhangi bir petshopa bakın. Muhabbet kuşu için erişilebilir olmalı ve dışarıdan doldurması kolay olmalıdır.
- Banyoluğu çok fazla doldurmayın. Muhabbet kuşunun banyoluğa her girdiğinde kafesin dibine su dökmesini istemezsiniz.
- Banyoluk kabaca kuş büyüklüğünde olmalı ki kendini suya daldırabilsin.
- Banyoluk, evcil muhabbet kuşunuz için harikadır ve kesinlikle seveceklerdir, ancak kafeste çok fazla yer kaplamadığından emin olun. Üzerine fısfıs ile biraz su sıkarsanız muhabbet kuşları kendilerini temizleyedebilirler; kuş banyosu yapmaları şart değil.
- Banyoluk almaya gücünüz yetmiyorsa veya malzemeyi bulamıyorsanız, ihtiyacınız olmayan temiz bir plastik kap kullanabilir ve temiz suyla doldurabilirsiniz. Bu şekilde, muhabbet kuşu temiz kalabilir ve kullanmadığınız plastiği geri dönüştürmüş olursunuz.
Birkaç oyuncak ve farklı boyut, şekil ve dokudaki tünekleri ekleyin. Doğal tünekler, özellikle dübelli veya plastik tüneklerle karşılaştırıldığında harikadır. Ayrıca çok daha iyi görünüyorlar. Herhangi bir yaralanmayı önlemek için tüneğin sabit olduğundan emin olun. Daha kalın tünekler daha iyidir çünkü dar olanlar muhabbet kuşunun ayaklarına zarar verebilir.
- Çok çeşitli oyuncaklar var. Merdivenlere, çanlara, toplara, vs. dikkat edin. Muhabbet kuşunuzun canlanmasını sağlayacaktır.
- Kullandığınız ahşabın kuşlar için güvenli olup olmadığını kontrol edin. Dübelli tünekler veya plastik tünekler, alışkın olmamaları nedeniyle ayak sorunlarına neden olabilir.
- Siyanojenik glikozitler içerebileceklerinden süs kirazı ağacından yapılmış tüneklerden ve oyuncaklardan kaçının. Ayrıca meşe ağacından da kaçının çünkü dalları tanenler ve sütlü bitki özü içerir. Herhangi onaylanmış kuş ölümleri yoktur, ancak güvenli tarafta olmak her zaman daha iyidir.
- Kuşun ayakları açısından sert oldukları için beton tüneklerden kaçınmaya çalışın, ancak bunları kullanmanız gerekiyorsa, mümkün olan en düşük noktaya yerleştirin
- Muhabbet kuşlarının zihinsel uyarımı için kafeslerinde her zaman oyuncak bulundurulması gerekir yinede muhabbet kuşuna çok fazla oyuncak ya da tünek vermeyin. Bir muhabbet kuşu için iki veya üç farklı oyuncak idealdir, ancak kafesi istenmeyen oyuncaklarla doldurusanız böylece kuş kendini bunalmış hissedebilir. Unutulmamalıdır ki hiçbir oyuncak tüy koparmaya yol açanınki kadar can sıkıntısına neden olamaz.
Kafesin bulunacağı mekanı iyi ayarlayın. Kuşu, sıcaklık dalgalanmasının olmadığı sıcak bir odaya koymaya çalışın. Aydınlık bir oda, kuşunuzun uyarılmasını ve mutlu olmasını sağlarken, aile aktivitelerine yakın bir oda, kuşunuzun yalnız kalmasını önleyecek ve insanlara alışmış bir evcil kuş olacaktır ayrıca muhabbet kuşu bakımı ve eğitimi ni en iyi şekilde yerine getirmiş olursunuz.
- Kafesi güneşli bir pencerenin önüne veya açık bir kapının yanına yerleştirmekten kaçının. Soğuk hava akımı ve aşırı güneşe maruz kalmak kuşunuzu öldürebilir.
MUHABBET KUŞUNA İYİ BAKMAK
Muhabbet kuşunuzu en iyi şekilde besleyin. Yiyeceklerinizi plastik kaplar yerine metal kaselere koymalısınız, çünkü bunlar bakterileri kolayca toplarlar.İyi muhabbet kuşu yemi çoğunlukla tohumlardan ve taze meyve ve sebzelerden oluşur. Pet shopunuzdan veya marketten muhabbet kuşu yemi satın alabilirsiniz, bunlar kuş diyetinizin çoğunu oluşturur, ancak kişniş yaprağı, yeşillik vb. diğer yiyecek türleriyle de tamamlayabilirsiniz. Sadece tohum içeren bir diyet obeziteye yol açabilir.
- Muhabbet kuşunuzu asla avokado, çikolata, soğan, sarımsak, kafein, alkol veya abur cuburlarla beslemeyin. Bunlar kuş için zehirlidir.
- Muhabbet kuşunun suluğunda içmeye yetecek kadar su olduğundan emin olun. Kuş ne kadar içeceğini bilecektir. Bakteri oluşumunu önlemek için suyu günlük olarak değiştirin.
- Bir mürekkep balığı kemiği ekleyin. Bu, muhabbet kuşları için iyi bir doğal kalsiyum kaynağıdır. Mineral bloklar da satın alınabilir. Bazı insanlar sıvı vitamin ve mineral takviyeleri kullanabilir, ancak bunlar taze meyve ve sebzelerle zaten tüketilecektir. Mürekkep balığı kemiği kalsiyum karbonat, magnezyum, potasyum, demir ve çinko içerir. Mürekkepbalığı, muhabbet kuşunun sağlığı için çok önemlidir.
Muhabbet kuşunun kafesini haftada en az bir kez temizleyin. Bu, muhabbet kuşunu hastalık mikroplarından koruyacaktır. Yalnızca yumuşak bulaşık deterjanı ve suyla temizleyin ve kuşlar için güvenli olduklarından yüzde yüz emin olmadığınız sürece temizlik ürünlerini kullanmaktan kaçının.
- Kuşu sıcak havalarda serinletmek için fısfıs sprey ile biraz ıslatmayı deneyin.
Muhabbet kuşunuzun uyuması için iyi bir ortam oluşturun. Uyku vakti geldiğinde, kafesin üzerine hafif bir havlu veya battaniye atmanız yeterlidir. Yeterli havalandırma olduğundan emin olun – Tabiki kuşunuzu boğmak istemezsiniz! Kuşun tırnaklarının kumaşa sıkışmamasına dikkat edin.
- Bu uygulama, ortam gürültülü olduğunda da yararlıdır. Battaniye çoğu sesi engelleyecek ve aynı zamanda soğuk hava akımlarını da dışarıda tutacaktır.
- Muhabbet kuşunuz karanlıktan korkuyorsa, biraz gece lambası yakın. Kuşunuzun paniğe kapılmasına izin vermeyin. Kafeste uçmaya çalışarak çırpınabilir ve kendine zarar verebilir.
Sağlığını takipte olun. Muhabbet kuşunu kontrol için yılda en az bir kez veteriner hekime götürün. Kuşunuz garip davranırsa veya olağandışı bir şey fark ederseniz, olabildiğince çabuk veteriner hekime gidin.
- Anormal solunum, gözlerden veya gagadan akıntı, tüyde yapışkan mukus, anormal davranış, garip dışkı rengi ve kilo kaybı olup olmadığına dikkat edin. Bu belirtilerden herhangi biri ortaya çıkarsa, derhal veteriner hekimi arayın.
MUHABBET KUŞUNUZUN DÜZENİNİ KURMAK
Muhabbet kuşunuzun yeni yuvasına vardığında rahat olduğundan emin olun. Yeni çevresine alışması için biraz zaman verin – en az üç veya dört gün. Asla muhabbet kuşunuzu acele ettirmeyin. Kendi kendine uyum sağlayacaktır. Şimdiye kadar saydığımız tavsiyeler yerine geliyorsa muhabbet kuşu bakımı ve eğitimi konusunda başarılısınız demektir.
- Kafese yakın durun. Uyum sağlamasını beklerken onunla tatlı bir şekilde ve sessizce konuşun ama onu rahatsız edecek şekilde uğraşmaya çalışmayın. Birkaç gün veya hafta içinde size alışacaktır.
- Başka muhabbet kuşlarınız varsa kuşu dört hafta karantinada tutun. Kuşun hasta olmadığından emin olduktan sonra, kuşları karıştırmadan kafesleri yaklaştırın. Yeni muhabbet kuşunuz bu yeni arkadaşlara yavaş yavaş alışacaktır.
- Yüksek seviyedeki seslerden kaçının. Muhabbet kuşunuzun bu yeni ortamda seslerden dolayı strese girmesi muhtemeldir.
- Muhabbet kuşunuza isim verin. Sık sık ona ismiyle hitap edin, özellikle ismine alışması için onu beslerken hitap edebilirsiniz.
Ev halkını aşamalı olarak tanıtın. Etrafta çok fazla insan varsa muhabbet kuşunuz bunalmış olabilir. Aile üyelerinizi her seferinde bir kez getirin ve ismini tekrar etmelerini sağlayın. Güvenini kazanmak için evinizin üyelerinin kuşu beslemesine izin verin.
- Başka bir evcil hayvanınız varsa, özellikle bir kediniz veya köpeğiniz varsa dikkatli olun. Kediler ve köpekler doğal avcılardır ve muhabbet kuşunuzu bir sonraki öğünlerine uygun bulmaları muhtemeldir. Gereksiz stresi önlemek için kediyi ve / veya köpeği her zaman başka bir odada tutun. Köpekler de muhtemelen heyecanlanır ve yanlışlıkla veya kasıtlı olarak kuşunuza zarar verebilir. Havlamaları aynı zamanda muhabbet kuşunu da korkutabilir.
- Çocuklarınızın kuşa saygılı davranıp davranmadığını kontrol edin. Küçük çocuklar, yeni evcil hayvanlarına sahip olduklarında aşırı heyecanlanabilirler. Kuşa baktıklarında daima odada olduğunuzdan emin olun. Kafese çarpmalarına veya muhabbet kuşunu yakalamalarına izin vermeyin.
Muhabbet kuşunuzun güvenini kazanmaya çalışın. Elinizi birkaç gün sonra kafese sokun. Sadece oraya yerleştirin ve bir süre hareket ettirmeyin. Muhabbet kuşunuzun size alışması için bunu birkaç gün tekrarlayın.
- Muhabbet kuşunun elinize alıştığını gördüğünüzde, parmağınızı kafesin içine yerleştirin. Ardından muhabbet kuşunuzun göğsüne hafifçe bastırın. Bu, onu parmağınıza tırmanmaya teşvik edecektir. Bunu birkaç gün yapın.
- Muhabbet kuşunuzu parmağınızla besleyin. Parmağınızı suya batırın ve üzerine biraz darı taneleri koyun. Su, darı tanelerinin parmağınıza yapışmasını sağlayacaktır. Parmağınızı muhabbet kuşunun ağzına yakın bir yere koyun ve size alışırsa onu yer. Muhabbet kuşu sizi ısırırsa, sarsmayın çünkü bu, muhabbet kuşunun bunun bir oyun olduğunu düşünmesine neden olabilir.
- Bunu birkaç kez yaptıktan sonra muhabbet kuşunu parmağınızda nazikçe tutun. Bunu önce kısaca yapın, ardından süreyi uzatın.
İlk iki ila üç hafta boyunca muhabbet kuşunuzu çok fazla tutmayın. Sonunda, yeni ortamına alıştıkça, onunla gittikçe daha fazla etkileşime girmeye başlayın ve sonunda bir avcı değil, arkadaş olduğunuzu bilecek.
- Acele ederseniz, muhabbet kuşu biraz endişeli ve korkmaya başlayabilir. Bu, sizinle bağ kurmamasına neden olacaktır.
Muhabbet kuşunuza her zaman sevgi ve şefkatle davranın. Bir insan elinin gücü göz önünde bulundurulduğunda kuşun kırılgan olduğunu ve bu nedenle onu dikkatli bir şekilde tutmanız gerektiğini unutmayın.
- Muhabbet kuşunuzla yeni tanışan insanlara bu narin küçük sevimli dostunuzla nasıl başa çıkılacağını ve doğru şekilde oynanacağını öğretmeyi daima unutmayın. Daha genç insanları eğitmek zor olabilir, ancak muhabbet kuşuyla oynamak istiyorlarsa bunu bilmek çok önemlidir.
- Muhabbet kuşunuzu asla öpmeyin, insan tükürüğü muhabbet kuşları için zehirlidir ve kolayca bulaşabilen hastalıkları taşıyabilirler.
MUHABBET KUŞUNUZUN UYARILMASINI SAĞLAMAK
Kafeste ayna bulundurmanın artılarını ve eksilerini ölçüp tartın. Muhabbet kuşunuzun kafesine bir ayna eklemek, kuşu saatlerce eğlendirebilir. Kendilerine bakmayı ve konuşmayı severler, ancak potansiyel psikolojik zararlar hakkında tartışmalar olduğunun farkında olun.
- Bir ayna yerine ikinci bir kuş almayı düşünebilirsiniz. Muhabbet kuşları eşli olmayı severler. Birbirleriyle kendilerini rahat hissedene kadar ilk başta ikisini ayırmanız gerekebilir.
- Muhabbet kuşları eşlerini beslemek için kusarken, erkek muhabbet kuşlarında, genellikle dişi muhabbet kuşlarında da bir ayna kullanmak enfeksiyonlara yol açabilir. Bir ayna (beslenen kuşun kendisi) gerçek bir eşten gelmesi gereken gerekli geribildirimi sağlamayacaktır.
- Bir ayna takmaya karar verirseniz, kafese sabitlendiğinden ve kuşunuz için bir risk oluşturmadığından emin olun. Düşen aynalar kuşunuza zarar verebilir ve ölümcül olabilir.
Muhabbet kuşunuzla sık sık konuşun ve oyun oynayın. Kuşunuz etkileşimi ve oyunları sevecek ve muhtemelen çok konuşkan olacaktır. Parmağınızı önünde hareket ettirin – eğer başını aynı yönde sallıyorsa, bu onun oynamayı sevdiği ve çok aktif olduğu anlamına gelir.
Muhabbet kuşunun odada uçmasına izin verin. Kuş sizinle ve çevresiyle rahat olduğunda, tüm pencereleri ve kapıları kapalı bir odada uçmasına izin verebilirsiniz. Kafese geri koymak için tüm ışıkları kapatın ve bir pencerenin perdesini açın, ancak pencerenin kapatılması gerektiğini unutmayın. Muhabbet kuşu ışığa doğru yönelecektir. Yavaşça tutun ve kafesin içine geri koyun.
- Kuşun güvende olduğundan emin olun. Kediyi veya köpeği uzaklaştırın ve olası kaçış yollarına dikkat edin. Dışarıdayken kuşunuz için tehlikeli olabilecek herhangi bir şey olup olmadığını kontrol edin ve her zaman denetleyin.
- Kendi hijyeninizi düşünün. Muhabbet kuşunuzun yere dışkılama olasılığı yüksektir. Sert bir yüzeyde dışkı varsa, bir kağıt havluyu ıslatıp silebilirsiniz. Halıda dışkı varsa, kuru bir kağıt kullanın ve ezmemeye dikkat ederek nazikçe kaldırın.
Muhabbet kuşu bakımı ve eğitimi hakkındaki yazımızın sonuna geldik okuduğunuz için teşekkür ederiz.
Bu yazımızda ilginizi çekebilir: Muhabbet Kuşu Cinsiyet Ayrımı – Fotoğraflı
E-POSTA LİSTEMİZE KATILIN
!! Güncel bilgilerden haberiniz olsun !! *
Kayıt İçin Teşekkürler
Birşeyler yanlış gitti.
Yorum Yazın