KÖPEKLERDE SARKOPTİK UYUZ
Sarkoptik uyuza ne sebep olur?
Bu hastalığa, deri yüzeyinin hemen altında yuvalanan parazitik bir akar (Sarcoptes scabiei) neden olur. Sarkoptik uyuzu, farklı bir parazitik akarın neden olduğu demodektik uyuzla karıştırmamak önemlidir (daha fazla bilgi için köpeklerde demodektik uyuz isimli yazımızı inceleyin).
Bu akarlar, sağlıklı yetişkin köpeklerin ve yavru köpeklerin derisine gömülür ve derinin içindeki ve üzerindeki materyal ile beslenir. Sarkoptik etkenin sebep olduğu hastalık, uyuz (scabies) olarak da bilinir ve zoonotiktir, yani evcil hayvanlardan insanlara bulaşabilen bir hastalıktır.
Bu uyuz etkeni köpeğe ne yapar?
Sarkoptik akarın varlığı yoğun kaşıntıya neden olur. Köpek sürekli olarak derisini ağzıyla çiğneyecek ve kaşıyacaktır. Bu, özellikle bacaklarda ve karın bölgesinde çok miktarda kıl kaybına yol açar. Sonunda cilt kalınlaşacak ve koyulaşacaktır.
Sarkoptik uyuz bulaşıcı mıdır?
Evet. Sarkoptik uyuz, diğer köpeklere ve insanlara oldukça bulaşıcıdır. Sarkoptik akarlar, insanlarda yaşam döngülerini tamamlayamasalar da, kendileri ölene kadar şiddetli kaşıntıya neden olurlar.
Akar, enfekte köpeklerin veya tilkilerin sık olduğu bölgelerde bulunabileceğinden, enfeksiyonu önlemek için köpeğinizi bu alanlardan uzak tutun.
Sarkoptik uyuz nasıl teşhis edilir?
Teşhis mikroskop altında incelenen deri kazıma yöntemi ile yapılır. Deri kazıma yaparken sarkoptik uyuz akarlarının görülmemesi normaldir. Bunun nedeni, akarların derinin derinliklerine girmesi ve ciddi kaşıntıya neden olması için yalnızca birkaç akarın yeterli olabilmesidir.
Akarların görülmemesi, köpeğinizin sarkoptik uyuz olmadığı anlamına gelmez. Bu nedenle, klinik belirtilere dayalı olarak varsayımsal bir tanı konulabilir. Sarkoptik uyuz, herhangi bir yaşta herhangi bir köpekte ortaya çıkabilir.
Sarkoptik uyuz nasıl tedavi edilir ?
Sarcoptes’e karşı etkili olan birkaç ilaç vardır. Veteriner hekiminiz, evcil hayvanınızın durumu ve yaşam tarzı için en iyi tedaviyi belirleyecektir. Tedavi, ilaçlı banyo ve daldırmalardan enjeksiyonlara ve ağızdan alınan ilaçlara kadar değişir. Birçok evcil hayvan, bu enfeksiyonu gidermek için bir tedavi kombinasyonuna ihtiyaç duyacaktır.
Topikal tedaviler iki kategoriye ayrılabilir:
-
Daldırmalar:
Sarcoptes’i tedavi etmek için kullanılan daldırmalardan bazıları amitraz ve kireç-sülfür çözeltilerini içerir. Veteriner hekiminiz size bu ilaçların nasıl kullanılacağı hakkında size bilgi verecektir.
-
Topikal İlaçlar:
İlaç, hayvan kuruyken bir veya iki noktaya topikal olarak uygulanır. Bu ilaçlar 14-30 günde bir veya veteriner hekiminizin önerdiği şekilde uygulanır. Bu topikal ilaçların bazıları arasında selamektin, imidakloprid ve moksidektin, fipronil bulunur.
Topikal ilaçlar gibi, sarkoptik uyuzun tedavisi için çok çeşitli oral ilaçlarda mevcuttur. Bu oral ilaçlar, reçete edilen ilaca bağlı olarak sıvı, hap veya aromalı çiğneme tabletleri şeklinde reçete edilebilir. Bu oral ilaçlardan bazıları arasında milbemisin, afoksolaner ,fluralaner ve sarolaner bulunur. Bu ilaçlar, sarkoptik uyuzun tedavisi için ‘etiket dışı’ olarak kullanılır. ‘Etiket dışı’ terimi, bir ilacın onaylandığından farklı koşullar için kullanılmasını tanımlar. Bu ilaçların çoğu birden fazla tedavi için verilmektedir. Yeniden enfeksiyonu önlemek için, köpeğinizin uyuduğu yatağı atın veya seyreltilmiş çamaşır suyu solüsyonunda (3-4 lt suya 0.03lt çamaşır suyu) sık sık yıkayın. Köpeğiniz tedavi başladıktan dört ila beş gün sonra hala kaşınıyorsa, lütfen veteriner hekiminize başvurun.
Köpeğimden uyuz bana bulaşır mı ?
Evet. Ailenin herhangi bir üyesinde kaşıntı veya ciltte kızarıklık olursa, derhal aile hekiminize başvurun. Doktorunuza sarkoptik uyuz veya skabie ye maruz kalmış olabileceğinizi söyleyin. İnsanlarda akar yaşam döngüsünü tamamlayamaz, bu nedenle birkaç gün içinde ölür. Ancak bu süre zarfında yoğun kaşıntıya neden olabilir ve genellikle medikal tedavi önerilir.
Bu yazımızda ilginizi çekebilir: Köpeklerde Gençlik Hastalığı
E-POSTA LİSTEMİZE KATILIN
!! Güncel bilgilerden haberiniz olsun !! *
Kayıt İçin Teşekkürler
Birşeyler yanlış gitti.
Merhaba. Rottweiler cinsi köpeğime Demodikozis teşhisi kondu fakat veterinerin tedavisi cevap vermiyor. Tüyleri dökülüyor ve vücudunda yuvarlak beyaz lekeler ve döküntüler var. Ayrıca kaşıntısı da oluyor.Bu derdimize çare bulacak İstanbul Anadolu yakasında tavsiye edeceğiniz bir veteriner hekime ihtiyacımız var. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Selamlar.
Merhaba öncelikle geçmiş olsun. Demodeks uyuzu hakkında aşağıda linkini verdiğim yazımızı okumanızın faydalı olabileceğini düşünüyorum. İstanbulda ikamet etmediğim için malesef tavsiye edebileceğim bir klinik yok fakat üniversite hastanesinde hocaların gözetimi aldında beklediğiniz faydayı bulabileceğinizi düşünüyorum. İyi günler dilerim.
Köpeklerde Demodeks Uyuzu