KÖPEKLERDE KULAK İLTİHABI
Köpeklerde kulak iltihabı ne sıklıkta görülür?
Kulak İltihabı Dış kulak kanalının enfeksiyonu otitis eksterna olarak adlandırılır ve köpeklerde görülen en yaygın enfeksiyon türlerinden biridir. Bazı ırklar, özellikle Cocker Spaniels, Minyatür Poodles veya İngiliz çoban köpeği gibi büyük, sarkık veya tüylü kulaklara sahip olanlar, kulak enfeksiyonlarına daha yatkın olmaktadırlar, ancak herhangi bir cinste de kulak enfeksiyonları meydana gelebilir.
Kulak iltihabı nın semptomları nelerdir ?
Kulak enfeksiyonları (kulak iltihabı) ağrılıdır. Pek çok köpek rahatsızlığını gidermek için başını sallar ve kulaklarını kaşır. Bunun sonucunda kulaklar genellikle kızarır , iltihaplanır ve rahatsız edici bir koku geliştirir. Genellikle siyah veya sarımsı bir akıntı meydana gelir. Kronik vakalarda kulaklar kabuk tutmuş veya kalınlaşmış görünebilir ve kronik iltihaplanma nedeniyle kulak kanalları sıklıkla daralır.
Bu semptomlar genellikle kulak akarlarını akla getirmez mi ?
Kulak akarları, siyah akıntı, kaşınma ve kafa sallama gibi semptomların birçoğuna neden olabilir. Bununla birlikte, kulak akarı enfeksiyonları yavru köpek ve kedilerde daha yaygındır. Yetişkin köpekler, zaman zaman enfekte olan yavru veya kedilerden kulak akarlarına yakalanabilirler. Kulak akarları, kulak kanalında genellikle ikincil bir bakteri veya mantar enfeksiyonuna yol açan bir ortam oluşturur.
Bu semptomlar benzer olduğundan ve genellikle bir enfeksiyon anlamına geldiğinden, neden biraz kulak ilacı kullanamıyoruz ?
Genellikle kulak enfeksiyonlarına neden olan birkaç tür bakteri ve en az bir tür mantar vardır. Hangi tür enfeksiyonun mevcut olduğunu bilmeden, hangi ilacın kullanılacağını bilmekte mümkün değildir. Bazı durumlarda sorun yabancı cisim, polip veya tümör olabilir. Tek başına ilaçla tedavi bu sorunları çözmeyecektir. Kulak zarının sağlam olduğundan emin olmak için köpeğinizin muayene edilmesi önemlidir. Bazı ilaçların uygulanması sonucu, kulak zarı yırtılırsa işitme kaybı şekillenebilir. Bu sadece veteriner hekiminiz tarafından yapılan kapsamlı bir kulak muayenesi ile tespit edilebilir.
Hangi ilacı kullanacağınızı nasıl anlarsınız?
Öncelikle kulak kanalı ışık veren ve büyüteci olan otoskop denen bir aletle incelenir. Bu muayene, veteriner hekiminizin köpeğin kulak zarının sağlam olup olmadığını ve kanalda yabancı madde olup olmadığını belirlemesini sağlar. Bir köpek aşırı derecede acı çekiyorsa ve muayeneye izin vermeyi reddettiğinde, köpeği kapsamlı bir inceleme için sakinleştirmek veya uyuşturmak gerekebilir. Bir sonraki adım, enfeksiyona neden olan organizmanın türünü belirlemek için kulak kanalından alınan materyalin bir örneğini mikroskop altında incelemektir. Mikroskobik inceleme, veterinerinizin iltihaplı kulak kanalını tedavi etmek için en doğru ilacı seçmesine yardımcı olmak açısından önemlidir. Kültür ve duyarlılık testleri, evcil hayvanınızın doğru ilacı aldığından emin olabilmek için genellikle şiddetli veya kronik kulak enfeksiyonlarında kullanılır.
Kulak enfeksiyonları (kulak iltihabı) nasıl tedavi edilir ?
Otoskopik ve mikroskobik incelemenin sonuçları genellikle tanıyı ve tedavi sürecini belirler. Kulak kanalında yabancı cisim, kulak kirinin sebep olduğu tıkaç veya parazit varsa çıkarılacaktır. Bunun için kulakların iyice yıkanması ve temizlenmesine izin vermesi için bazı köpeklerin sakinleştirilmesi gerekebilir. Çoğu köpek birden fazla enfeksiyon türüne sahip olacaktır (örneğin bir bakteri ve bir mantar türü veya iki tür bakteri). Bu durum genellikle birden fazla ilacın veya geniş spektrumlu bir ilacın kullanılmasını gerektirir.
Hastanın değerlendirilmesinde önemli bir kısımda, altta yatan hastalığın belirlenmesidir. Kronik veya tekrarlayan kulak enfeksiyonu olan birçok köpeğin alerjisi veya düşük tiroid fonksiyonu (hipotiroidizm) vardır. Altta yatan hastalık şüphesi var ise, teşhis ve tedavi edilmelidir, aksi takdirde evcil hayvan kronik kulak problemleri yaşamaya devam edecektir.
Kulak iltihabı hastalığın prognozu nedir ?
Uygun şekilde teşhis ve tedavi edilen neredeyse tüm kulak enfeksiyonları başarıyla yönetilebilir. Bununla birlikte, altta yatan neden tanımlanamaz ve tedavi edilmezse, sonuç daha olumsuz olacaktır. Sonuç başarılı olmadan önce birkaç yeniden kontrol muayenesine ihtiyaç duyulabilir.
Kulak İltihabı nı tedavi etmek ne kadar önemlidir ?
Kulak enfeksiyonu olan köpekler bu durumdan rahatsız olurlar. Kulakları sürekli bir ağrı kaynağıdır ve sık sık kaşınıp başlarını sallarlar. Bu, kulak kapakçığındanki kan damarlarının kırıldığı ve cerrahi tedavi gerektiren ağrılı bir şişliğe neden olduğu kulak hematomu denen bir duruma neden olabilir. Derin kulak enfeksiyonları kulak zarına zarar verebilir veya yırtarak iç kulak enfeksiyonuna ve hatta kalıcı işitme kaybına bile neden olabilir.
Köpeğimin kulak kanalı neredeyse kapandı. Ne yapmam gerekir?
Kulak kanalının kapanması, kronik kulak enfeksiyonunun başka bir sonucudur. Bu hiperplazi veya stenoz olarak bilinir. Kulak kanalı şişmişse, ilaçların yatay kanala girmesi zor veya imkansızdır. Antiinflamatuar ilaçlar bazen şişmiş dokuları küçültebilir ve bazı köpeklerde kanalı açabilir. Çoğu hiperplazi vakası sonunda ameliyat gerektirir.
Kulak kanalı ameliyatının amacı nedir?
Bu sorunu tedavi etmek için kullanılan birkaç cerrahi prosedür vardır. En sık yapılan ameliyata lateral kulak rezeksiyonu denir. Ameliyatın amacı kulak kanalının dikey kısmını çıkarmak ve şişmiş dokuyu yatay kanaldan çıkarmaktır. Dikey kanalın çıkarılması nispeten kolaydır, ancak yatay kanaldan büyük miktarlarda doku alınması daha zordur. Bazı durumlarda, kulak kanalının tamamının çıkarılması gerekir (toplam kulak kanalı ablasyonu), bu da kalıcı işitme bozukluğuna neden olabilir.
Kulağa ilaç verme konusunda bilmem gereken bir şey var mı?
İlacın kulak kanalının yatay kısmına yerleştirilmesi önemlidir (yukarıdaki şemaya bakınız). İnsanlardakinin aksine köpeğin dış kulak kanalı L şeklindedir. Dikey kanal kulağın dışına bağlanır ve ‘L’nin üst kısmıdır. Yatay kanal, kanalın derinliklerinde yer alır ve kulak zarında son bulur. Amaç, ilacı ‘L’nin alt kısmındaki yatay kulak kanalına vermektir.
Kulak kanalı şu adımlar izlenerek ilaçlanabilir:
- Kulak kapağını yavaşça yukarı ve hafifçe arkaya doğru çekin ve bir elinizle tutun.
- Bir yandan, kulak kepçesini yüksekte tutmaya devam ederken, diğer bir yandan kulak kanalının dikey kısmına az miktarda ilaç uygulayın. İlacın dikey ve yatay kanal arasındaki dönüşe kadar akması için kulağı yeterince uzun tutun.
- Bir parmağınızı kulak kapağının tabanının önüne ve baş parmağınızıda arka tarafına yerleştirin
- Kulak kanalına parmağınızla başparmağınız arasında masaj yapın şıkırtı sesi ilacın yatay kanala ulaştığını belli eder.
- Kulağı serbest bırakın ve köpeğinizin başını sallamasına izin verin. Pek çok ilaç kulak kiri çözücü içerecektir ve köpeğiniz başını salladığında bu çözücüde çözülmüş kalıntıların kulağı terk ettiğini görebilirsiniz.
İkinci bir ilaç kullanılacaksa aynı şekilde uygulayın. Tipik olarak, ek ilaçlar uygulamadan önce 5-30 dakika beklemelisiniz. Herhangi bir kulak ilacı veya temizlik maddesi ile ilgili olarak veteriner hekiminize özel talimatlar hakkında sorduğunuzdan emin olun.
Tüm ilaçlar uygulandıktan sonra, kulak kanalının dış kısmını ve kulak kepçesinin içini bir miktar ilaca batırılmış pamukla temizleyin. Kirleri dikey kulak kanalına geri itme eğiliminde olduklarından, bunu yapmak için çubuk kulak pamuğu kullanmayın.
Bu yazımızda ilginizi çekebilir: Kedilerde Mantar Hastalığı – Saçkıran
E-POSTA LİSTEMİZE KATILIN
!! Güncel bilgilerden haberiniz olsun !! *
Kayıt İçin Teşekkürler
Birşeyler yanlış gitti.
Yorum Yazın