KÖPEKLERDE İÇ PARAZİTLER
Farklı türde iç parazitler veya solucanlar var mı?
Köpeklerde sorunlara neden olan birkaç tür iç parazit vardır. Bunlar arasında Toxocara cati, Toxascaris leonina gibi yuvarlak kurtlar; kalp kurdu (Dirofilaria immitis); Dipylidium caninum, Taenia türleri ve Echinococcus türleri gibi tenyalar; Ancylostoma türleri gibi kancalı kurtlar ve kamçılı kurtlar (Trichuris vulpis) vardır.
Köpeklerde iç parazitler ciddi sorunlara neden olur mu?
Bağırsak kurtları genç yavrularda ciddi sorun oluşturabilir. Kancalı kurtlar kansızlığa neden olur ve yuvarlak kurtlar zayıf büyüme ve gelişime yol açabilir.
Yetişkin köpeklerde ise bağırsak parazitleri bazen yaşamı tehdit eder. Zayıflamış hayvanların veya bağışıklık sistemi zayıf düşmüş hayvanların, solucanlardan dolayı şiddetli bağırsak parazitizmi yaşama ve klinik belirtiler gösterme olasılığı daha yüksektir.
Kalp kurdu hastalığı, sivrisinekler tarafından yayılan ve kalp ve akciğerlerde önemli hasara neden olan hayatı tehdit eden bir parazittir. Kalp kurdu hastalığı, küçük hayvan klinisyenliğinde görülen en ciddi durumlardan biri olarak kabul edilir.
Köpeğime solucan hastalığı bulaşırsa ne olur?
Yuvarlak Kurtlar
Büyümekte olan bir köpek yavrusu çok sayıda yuvarlak kurtla enfekte olursa, solucanlar yavru köpeğin büyümesini durdurabilir, bu ciddi sindirim rahatsızlığına neden olur ve aşırı gaz oluşumunada neden olabilir. Bu yavruların genellikle karakteristik ‘göbekli’ bir görünümü vardır.
Yuvarlak kurtlar bağırsaklarda serbest yaşarlar ve köpekten köpeğe yayılmak için bir ara konağa ihtiyaç duymazlar, ancak enfekte köpeklerin dışkısından dökülen yumurtaların yutulmasıyla bulaşabilir.
Kancalı Kurtlar
Kancalı kurtlar, köpeğin en dikkate değer bağırsak parazitlerinden biridir. Yaklaşık 1 ila 2 cm uzunluğundadır ve kanıyla beslendiği ince bağırsakların astarına yapışır. Bu kan emmenin bir sonucu olarak, kancalı kurtlar şiddetli anemiye (kansızlığa) neden olabilir. Enfektif larvalar ağız yoluyla veya deri yoluyla özellikle ayaklar yoluyla konakçıdan içeri girer. Egzama ve ikincil bakteri enfeksiyonları, deriye girdiklerinde tahrişe bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Kamçılı Kurtlar
Kamçılı kurtlar, genellikle sadece 6 mm uzunluğundaki küçük kurtlardır. Kalın bağırsakta yaşarlar ve tahrişe ve iltihaplanmaya neden olurlar. Kamçılı kurt enfeksiyonunun semptomları arasında kronik sulu ishal, kanlı ishal ve kilo kaybı yer alır.
Tenyalar
Tenyaların yaşam döngülerini tamamlayabilmek için pire, kuş veya belirli kemirgen türleri gibi bir ara konakçıya ihtiyacı vardır. Diğer bir deyişle, köpeğiniz tenyaları doğrudan başka bir köpek veya bir kediden alamaz.
Köpeğin en yaygın tenyası olan Diphylidium caninum, yetişkin köpeklerde birkaç soruna neden olur, ancak yavru köpeklerde sindirim sistemi rahatsızlıklarına ve büyümenin durmasına bile neden olabilir. Diphylidium’un ara konağı piredir. Köpekler bu tür tenyaları enfekte bir pireyi yiyerek alırlar.
Tenya türleri genellikle yetişkin köpekleri enfekte eder ve çok az soruna neden olur. Yavru köpekler zaman zaman enfekte olur ve dahil olan solucan türüne bağlı olarak, çok sayıda solucan bağırsak tıkanmasına neden olabilir. Taenia türleri için ara konakçı, kemirgenler veya tavşanlar gibi küçük memelilerdir.
Başka bir tenya türü olan Echinococcus, zoonotik olduğu için önemlidir, yani insanları enfekte edebilir. Yetişkin tenyası küçüktür, yaklaşık 5-6 mm uzunluğundadır. Echinococcus, koyunlar ve insanlar gibi ara konakçılarının çeşitli organlarındaki kistlerin içinde gelişir.İnsanlarda, bu kistler akciğerleri veya beyni kuşatabilir. Koyunlarla ilişkili olarak, Echinococcus koyunlara yakın yaşayan köpeklerde daha yaygındır.
Kalp kurtları
Kalp kurtları sivrisinekler tarafından yayılır; Bir sivrisinek, bir köpekten beslenirken, kalp kurdu larvalarını onun kan dolaşımına enjekte edebilir. Bu larvalar olgunlaşır ve nihayetinde kalbin ve akciğerlerin ana damarlarında bulunan kalbe gider.
Kalp kurdu enfeksiyonunun tipik klinik belirtileri yorgunluk, öksürük ve kötü fiziksel durumdur. Kalp kurtları, 15-36 cm uzunluğa ulaşan büyük kurtlardır. Öncelikle kalbin sağ ventrikülünde ve bitişik kan damarlarında bulunurlar.
Köpeklerde iç parazit hastalığından nasıl korunabilirim veya tedavi edebilirim?
Köpeğiniz için en uygun parazit kontrol programı (iç parazit hapı) hakkında veteriner hekiminizle konuşun. Herhangi bir bağırsak paraziti tespit edildiğinde solucanlar için bir an evvel tedavi gerçekleştirilmelidir; periyodik rutin kontroller ve iç parazit temizliği, yeniden enfeksiyon riski altındaki köpekler için uygun olabilir. Pireleri kontrol etmek, belirli tenya türlerinin enfeksiyonunu önleyecektir. Bir kalp kurdu önleyici kullanarak köpeğinizin kalp kurdu kapmasını önleyebilirsiniz.
Bu yazımızda ilginizi çekebilir: Köpeklerde Demodeks Uyuzu Hastalığı
E-POSTA LİSTEMİZE KATILIN
!! Güncel bilgilerden haberiniz olsun !! *
Kayıt İçin Teşekkürler
Birşeyler yanlış gitti.
Yorum Yazın