KÖPEKLERDE GENÇLİK HASTALIĞI – DİSTEMPER

Gençlik Hastalığı Distemper Nedir ?

Gençlik Hastalığı – Distemper evcil köpekler, yaban gelinciği, kokarcalar ve rakunlar gibi diğer hayvanların oldukça bulaşıcı viral bir hastalığıdır. Solunum, gastrointestinal ve merkezi sinir sistemlerini etkileyen tedavisi olmayan, genellikle ölümcül, multisistemik (birden fazla organı etkileyen) bir hastalıktır. Distemper, canine distemper virüsünden (CDV) kaynaklanır.

 Nasıl yayılır ?

Hastalık, esas olarak duyarlı bir köpek ile semptom gösteren bir köpek arasında oluşan doğrudan temas yoluyla yayılır. Öksürme ve hapşırma virüsü kısa mesafelere kadar yayabilir.

Klinik belirtiler nelerdir ?

Tüm bulaşıcı hastalıklarda olduğu gibi, klinik belirtiler değişiklik gösterebilir. Başlıca klinik belirtiler ishal, kusma, gözlerden ve burundan koyu sarı akıntı, öksürük ve ciddi vakalarda nöbetler ve nörolojik belirtilerdir. Hastalıktan iyileşen köpeklerde genellikle kalıcı sinirsel kas seğirmeleri ve tekrarlayan nöbetler kalır.

Benzer belirtilere neden olan başka hastalıklar var mı?

deri formu

Gençlik hastalığı Deri Formu (Hard Pad Disease)

İshale ve kusmaya neden olan birçok hastalık vardır, birçoğu benzer solunum ve nörolojik belirtilere neden olur, ancak hepsine aynı anda neden olan az sayıda hastalık vardır.

Gençlik Hastalığı nın Tedavi nasıl yapılır ?

Çoğu viral enfeksiyonda olduğu gibi, hastalığın spesifik bir tedavisi yoktur. Antibiyotikler (örn. Amoksisilin, ampisilin) virüslere karşı etkili değildir, ancak sıklıkla hastalıkla ortaya çıkan ikincil bakteriyel enfeksiyonların kontrolüne yardımcı olur. Hastalığın tedavisi, belirti ve semptomların yoğunluğunu azaltmaya yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Bu, hastaya yoğun hasta bakımı, intravenöz sıvı tedavisi ve kusma, ishal, öksürük vb. durumlara karşı semptomatik tedavi sağlamak için hastaneye kaldırılarak gerçekleştirilebilir. Bazı durumlarda nöbet önleyici ilaçlar (örn. Diazepam) gerekebilir.

Köpeğimin enfekte olmasını nasıl önleyebilirim?

virus aşılama

Neyse ki bu ölümcül hastalığı önlemek için oldukça etkili aşılar var. Bu aşılar yavru köpeklere diğer rutin aşılarla birlikte 8, 12 ve 16 haftalıkken verilir. İlk yavru iken yapılan aşıdan sonra, yetişkin köpeklere ek distemper aşıları yani rapelleri verilmelidir. Veteriner hekiminiz, köpeğinizin ne sıklıkla takviye aşısı olması gerektiğini belirlemenize yardımcı olacaktır.

Distemper – Gençlik Hastalığı ne kadar yaygındır?

Köpeklerde gençlik hastalığı dünya çapında görülmektedir, ancak başarılı aşıların yaygın kullanımı sayesinde 1970’lerde olduğundan çok daha az yaygındır. Aşılama oranlarının düşük olduğu popülasyonlarda ve başıboş köpeklerde hala görülmektedir. Virüs, taşıyıcı köpeklerde, kokarcalar ve rakunlar gibi hayvanlarda vahşi yaşamdaki varlığını sürdürmektedir. Gençlik hastalığının köpeklerin büyük bir katili olarak hayvanlarımıza bulaşmasını önlemek için köpek popülasyonumuzu aşılamaya devam etmek çok önemlidir.

Bu yazımızda ilginizi çekebilir : Köpeklerde Sarkoptik Uyuz Hastalığı

Kaynak

E-POSTA LİSTEMİZE KATILIN

!! Güncel bilgilerden haberiniz olsun !! *


Kayıt İçin Teşekkürler

Birşeyler yanlış gitti.