KÖPEK MAMASI TERCİHİ REHBERİ

yavru köpek maması

Belkide evcil hayvan sahiplerinin veteriner hekimlere sorduğu en yaygın soru “köpeğimi nasıl beslemeliyim?” dir. Köpeğinizi uygun miktarda dengeli bir diyetle beslemek, genel sağlığı ve refahı açısından hayati önem taşımaktadır. Köpeğinizi nasıl ve neyle besleyeceğinizi anlamak için, köpek maması gereksinimlerinin neler olduğunu ve bu gereksinimlerin biyolojik sürecinde nasıl geliştiğini anlamanız gerekir.

Köpekler etobur olduklarına göre bu, ete dayalı bir köpek maması yemeleri gerektiği anlamına gelmiyor mu?

Bir tür olarak köpekler, benzer diş yapısını paylaşan büyük bir memeli hayvan grubu olan “Carnivora” bilimsel düzeninin üyesidir. Bu düzene ait hayvanların beslenme ihtiyaçları değişiklik göstermektedir. Bu grubun bazı üyelerinin diyetlerinde (zorunlu veya gerçek etoburlar olarak adlandırılanlar) mutlak bir et gereksinimi duyarken, diğerleri besin gereksinimlerini bitki materyallerini (otoburlar) veya et ve bitkilerin (omnivorlar) bir kombinasyonunu yiyerek karşılayabilir. Kediler zorunlu bir etobur örneğidir, inekler bir otobur örneğidir ve köpekler ve insanlar omnivorların iki örneğidir.

Köpeklerin beslenme ihtiyaçları nedeniyle, hem diş yapıları hem de bağırsak yolları omnivor bir diyete uygun şekillenmiştir. Bu, normal şartlar altında köpeklerin, bitkisel ve hayvansal gıdaların bir kombinasyonunu yiyerek beslenme ihtiyaçlarını karşılayabildiği anlamına gelir. Proteinlerin ve yağların kaynağı, köpeğin beslenmesinin temel bileşenlerinin kalitesi ve sindirilebilirliğinden daha az önemlidir. Köpekler, dengeli bir vejetaryen diyetle beslenirlerse gelişebilirler. Bununla birlikte, tamamen et içeren bir diyet dengesiz olur ve bir köpeğin tüm beslenme gereksinimlerini karşılamaz.

Temel ve uygulamalı beslenmeyle ilgili araştırmalar köpek beslenmesi hakkındaki bilgi birikimimizi oldukça arttırdığından, artık iyi dengelenmiş bir diyetin aynı zamanda uygun miktarda mineral, vitamin, belirli esansiyel amino asitler (proteinlerden) ve belirli esansiyel yağ asitlerini de içermesi gerektiği bilinmektedir. (yağlardan). Bu bileşenlere dokuyu oluşturmak, canlılığı sürdürmek ve biyolojik reaksiyonları yerine getirmek için ihtiyaç duyulur. Gerekli miktarlar köpeğin yaşam evresine göre (yavruluk, ergenlik, yetişkinlik, hamilelik, yaşlılık dönemleri) değişir.

köpek maması verirken

Köpeklerin karbonhidratları sindiremediğini duydum. Bu doğru mu?

Köpekler, enerji ihtiyaçlarını karşılamak için birincil enerji kaynağı olarak proteinleri ve yağları kullanırlar, ancak enerji için gerekirse karbonhidratları da kullanabilirler. Köpeğin sindirim sisteminin nişastaları ve şekerleri sindirmeye özel enzimler ürettiği gerçeği, karbonhidratları sindirebildiklerini göstermektedir. Bununla birlikte, tahıllar gibi kompleks karbonhidratlar pişirildiklerinde daha sindirilebilir olurlar.

Köpeklerin sadece çiğ yiyecekler yemesi gerektiğini ve onların pişmiş yiyecekleri düzgün şekilde sindiremediklerini duydum. Bu doğru mu?

Evcil köpekler, pişmiş yiyecekler de dahil olmak üzere insanlar tarafından sağlanan diyetleri tüketmek için uygun yapıdadırlar. Yukarıda belirtildiği gibi, köpekler aslında karmaşık karbonhidratları pişirildikten sonra daha kolay sindirebilirler. Çiğ diyetlerle beslemek, köpek için olduğu kadar evdeki insanlar, özellikle de genç ya da bağışıklığı zayıf olanlar için bir çok risk faktörü taşıyabilir.

Köpekler için beslenme gereksinimleri nelerdir?

Köpek maması içeriğinde altı temel besin maddesi bulunması gerekir bunlar su, proteinler, yağlar, karbonhidratlar, mineraller ve vitaminlerdir. Bu temel besinler, köpeğin düzenli beslenmesinin bir parçası olarak elzemdir ve vücudun tüm temel işlevlerinde görev alır. Pek çok besin için minimum besinsel gereksinim düzeyi oluşturulmuştur. Bazı besin maddelerinin maksimum tolere edilebilir miktarları bilinmektedir ve toksisite sonuçları tespit edilmiştir. Daha az anlaşılan şey, marjinal eksiklikler veya aşırılıklarla zaman içinde neler gerçekleşebileceğidir.

Beslenme yönergeleri, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geliştirilmiştir. TOB yönergeleri, ticari köpek mamalarının besin içeriğinin genel temelidir. Köpeğinizin mamasının TOB standartlarına uygun olduğundan emin olun. Bunların kılavuzlar olduğunu ve köpeğinizin sağlık durumuna bağlı olarak az ya da çok ihtiyacı olabileceğini unutmayın. Köpeğinizin ihtiyaç duyabileceği belirli besinler hakkında daha fazla bilgi için veteriner hekiminizle konuşun.

köpek diyeti

Köpek maması içeriği nasıl olmalıdır?

Köpeğinizi besleme konusunda alabileceğiniz en iyi tavsiye şudur: Köpeğinizi alabileceğiniz en kaliteli yiyecekle besleyin. Birinci sınıf gıda ile bütçeye uygun yiyecek arasındaki farklar beslenme etiketinde bulunmaz; içeriklerin kalitesinde ve kaynağında bulunurlar. İki köpek maması her biri % 27 protein içerebilir, ancak sindirilebilirlik söz konusu olduğunda çok farklı olabilirler.

Evcil hayvan yemi içerikleri etikette ağırlık sırasına göre listelenmiştir. Her bir bileşen gıda grubuna eklendiğinde tartılır ve taze et gibi içerikler çok miktarda su içerirler ve bunların çoğu işleme sırasında kaybolur. Bu, mısırın ilk bileşen olarak listelendiği kuru bir diyetin, etin ilk sırada yer almasından besinsel olarak daha üstün olabileceği anlamına gelir. Çünkü mısırın su ve besinsel değerini kaybetmesi söz konusu değildir.

Konuları daha da karmaşık hale getirmek için, bazı besinler “minimum” yüzde olarak listelenirken, diğerleri “maksimum” yüzde olarak listelenmiştir, bu, gıda grubunun, etikette gösterilenden daha yüksek veya daha düşük bir bileşen yüzdesi içerebileceği anlamına gelir. Yani gerçekliği olduğu gibi yansıtmamaktadır.

Köpek maması seçmenin en iyi yolu, veteriner hekiminize sormaktır. Bununla birlikte, köpeğinizin mama kabına ne koymanız gerektiğine karar vermenize yardımcı olacak bazı genel ipuçlarıda şunlardır:

Gerçek,bilinirliği yüksek, tam gıda içerikli diyetler seçin. Listelenen bileşenlerin çoğu size tanıdık gelmiyorsa, başka bir diyet bulun. Düşük kalorili bir diyet seçin. Yetişkin, evde, kısırlaştırılmış erkek veya dişi köpeklerin çoğu düşük enerji gereksinimine sahiptir. Köpeğinizin diyeti, mama kabı başına nispeten az sayıda kalori içermelidir; ideal olarak 350 kaloriden az. Köpeğinizin maması mama kabı başına 500 kalori içeriyorsa ve 20 kiloluk bir köpeğiniz varsa, vermeniz gereken miktar azdır. Daha da kötüsü, yüksek kalorili yiyeceklerde, fazladan birkaç mama yemiş olsa bile gerçekten kilo alabileceği anlamına geliyor.

çok miktarda mama

Vereceğim köpek maması miktarı ne kadar olmalı ?

Köpeğinizi ne kadar kalori ile besleyeceğinizi belirlemenin ideal yöntemi, köpeğinizin ideal vücut ağırlığının ne olması gerektiğini belirlemek ve bu ağırlığa göre beslemektir. Ne yazık ki, bu sürekli takip (tartma) gerektirir ve her zaman pratik değildir.

Veteriner hekiminiz, köpeğinizin her gün kaç kaloriye ihtiyacı olduğunu yaşam tarzına ve vücut kondisyon puanına göre tahmin edebilir. Evinizde yaşayan, günlük hafif egzersiz yapan ve kısırlaştırılan ortalama bir yetişkin köpeğin enerji gereksinimini hesaplamak için kullanılan standart formül şudur:

30 X Kg cinsinden ağırlık + 70 = İhtiyacı olan kalori

Köpeklerimizden çok azının “ortalama ağırlık seviyesinde” olduğunu unutmayalım, bu nedenle bu formül yalnızca bir başlangıç ​​noktasıdır. Çoğu köpek günlük olarak daha az kaloriye ihtiyaç duyarken, birkaçı biraz daha fazlasına ihtiyaç duyacaktır. Bu günlük kalori toplamı sadece köpeğinizin öğünlerini değil, aynı zamanda herhangi bir atıştırmalık ve ikramlarını da içerir. Köpeğinizin kilo vermesi gerekiyorsa, veteriner hekiminiz kalori kısıtlaması önerecektir (bu genellikle kilo kontrolü için hesaplanan miktarın% 70 ila % 90’ıdır).

Köpeğime ne sıklıkta mama vermeliyim ?

Avcı tabiatlı olan köpekler, büyük bir öğünü yiyip ardından günlerce yememelerini sağlayan özel bir sindirim sistemine sahiptir. Bununla birlikte, çoğu evcil köpek için günde bir veya iki kez beslenmesi önerilir. Çoğu köpek, eşit olarak bölünmüş öğünleri günde iki ila üç kez yemekten fayda sağlayacaktır.

Seçtiğiniz beslenme programı ne olursa olsun, köpeğinizin büyük bir öğün yedikten sonra, özellikle de mamasını hızla yiyorsa, ağır egzersiz yapmasına izin vermekten kaçının. Bu önlem şişkinlik, bağırsak tıkanıklığı veya diğer ciddi sindirim bozuklukları ile ilgili sorunları en aza indirmeye yardımcı olacaktır.

Köpeğinizin her zaman taze, temiz suya erişimi olduğundan emin olun.

köpek yemek yerken

Kuru mamalar mı daha iyidir? Konserve mamalar mı?

Beslenme ve sindirilebilirlik açısından, kuru ve konserve köpek maması arasında hiçbir fark yoktur. Kararınızı yaşam tarzınıza, tercihlerinize ve bütçenize göre vermelisiniz. Daha fazla su tüketmesi gereken veya belirli özel beslenme ihtiyaçları olan köpekler için konserve yiyecekler daha iyi bir seçim olabilir. Aksi takdirde, çoğu köpek kuru mama dan gerekli faydayı sağlayacaktır. Mesela bazı kuru mamalar diş diyetleri olarak özel olarak formüle edilmiştir ve plağın mekanik olarak çıkarılmasına yardımcı olabilir.

Köpeğimin cinsine göre beslenme gereksiniminde farklılık olur mu ?

Son birkaç on yılda, beslenme uzmanları ve veteriner hekimlik araştırmacıları, metabolizma ve besin gereksinimlerinde kesin cins varyasyonları olduğunu tespit ettiler. Kuzey kutbu ırkları ve bazı sulak bölgede yetişenler gibi belirli yerlerde geliştirilen köpek ırkları, menşei yerlerinde yaygın olan özel diyetlere adapte olmuş olabilir. Her türdeki bireyler arasındaki akrabalık ve genetik farklılıklar, sağlığı optimize etmek için hayvanın diyetinin kişiselleştirilmesine daha fazla gerek duyulmasına neden olabilir.

Köpeğinizin cinsini göz önünde bulundurmanın yanı sıra, köpeğinizin yaşam tarzını da düşünmelisiniz. Çalışan evcil hayvanlar (av köpekleri, tarla köpekleri, çoban köpekleri), süs köpeklerine veya hareketsiz ev köpeklerine göre diyetlerinde farklı oranlarda protein ve yağ olmasını gerektirir.

Yaşam dönemi beslenmesi ile kastedilen nedir ?

Köpeklerin yaşamlarının farklı dönemlerinde değişen beslenme ihtiyaçları vardır ve tüm yaşam dönemleri için formüle edilmiş tek bir diyetle beslemek her zaman uygun değildir. Çok amaçlı bir köpek maması, büyümekte olan bir köpek yavrusu veya hamile ya da emziren bir annenin ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek kadar besin sağlamayabilir. Tersine, bu çok amaçlı diyet, yaşlı veya hareketsiz bir köpeğe aşırı besin yüklenmesine sebep olabilir.

Köpeğinizi yaşam dönemine göre (yavruluk, ergenlik, hamilelik, yetişkinlik, yaşlılık) beslemek, köpeğinizin genel sağlığını ve refahını koruyabilmek ve köpeğinizin yaşamının hem kalitesini hem de miktarını iyileştirmek için saygın beslenme uzmanları tarafından önerilmektedir.

Köpeklerin yavru olduğu dönemde beslenmesi nasıl olmalıdır ?

Yaşamın erken dönemlerinde, yavru köpekler sık ​​sık ve çok yemek yemelidir! Nispeten daha büyük miktarlarda yiyeceğe ihtiyaçları vardır çünkü hızla büyüyorlar ve küçük midelerinde sınırlı yer var. 6 ila 8 haftalıkken, günde yaklaşık dört ila altı öğün beslenmeleri gerekir. 6 aylıktan itibaren, yavru köpekler yetişkin boyutlarının yaklaşık % 75’ine ulaştığından ve günde iki ila üç öğün beslenebildiği için yiyecek ihtiyaçları azalır.

İyi kalitede bir yavru köpek maması, yetişkin köpek mamasına göre avantajlara sahiptir çünkü bir yavru köpeğin zorlu beslenme gereksinimleri için özel olarak formüle edilmiştir ve uygun miktarda kalsiyum içerir. Hızlı büyümeleri nedeniyle, yavruluk döneminde yapılan herhangi bir beslenme hatası daha ciddi, hatta geri döndürülemez ve ömür boyu sürecek sonuçlara yol açabilir. Büyüme 8 ila 10 aylık olduğunda neredeyse tamamlandığından, ortalama bir köpek yavrusu yaklaşık 12 aylıkken yetişkin köpek mamasına geçebilir.

Eğer yetişkinliğinde 23kg dan daha ağır gelecek olan büyük yapılı bir köpek ırkının yavrusuna sahipseniz veya kalça displazisi, dirsek displazisi, yada diğer büyüme anormallikleri ile karşılaşma riski altında olan bir türse (örneğin Labrador , Golden Retriever, Alman Çoban Köpeği) onlara göre özel formüle edilmiş bir köpek maması kullanmalısınız. Bu diyetler optimum diyet ve kalsiyum oranını içerecek şekilde eklem bozukluklarına yol açabilecek olan hızlı kemik büyümesinin etkilerini yatıştıracak tarzda formüle edilmiştir. Veteriner hekiminiz, evcil hayvanınızın ‘ergenlik’ yılları için bir geçiş dönemi diyeti önerebilir.

Sütten kesildikten sonra yavruların çoğu süt şekerini (laktoz) sindirme yeteneğini kaybeder. Bu nedenle, küçük miktarlar tolere edilebilirken, süt ile beslemek bağırsak rahatsızlığına ve ishale neden olabilir çünkü köpekler sütü düzgün sindiremezler.

Köpekler yaşlı olduğu dönemde nasıl beslenmelidir ?

Yaşlı köpekler, özellikle 7 yaşın üzerindekiler, ihtiyaçları için formüle edilmiş bir diyetten faydalanmalıdırlar. Yaşlı köpek diyetlerinde genellikle daha düşük kalori, daha yüksek protein, daha düşük sodyum ve daha az karbonhidrat bulunur. Birçoğu, sağlıklı bağırsak mikrobiyal popülasyonlarını korumak için prebiyotikler veya probiyotikler, iltihapla savaşmak için artan omega-3 yağ asitleri ve diğer antioksidanlar ve eklem sağlığınıda geliştirmek için glukozamin gibi bileşenler içerir. Veteriner hekiminize yaşlı köpeğiniz için en iyi yiyecekleri sorduğunuzdan emin olun. Bazı yaşlı köpek diyetleri, beyindeki yaşlılık sorunlarına yol açabilecek değişiklikleri yavaşlatmaya yardımcı olmak için orta zincirli trigliseritleri içerir.

Bu konu hakkındaki son sözünüz nedir ?

Mevcut yüzlerce marka ve formülasyon arasından yüksek kaliteli bir gıda seçmek zor olabilir. Evcil hayvan besleme endüstrisi çok rekabetçidir ve piyasada satılan yiyeceklerin çoğu çok iyi dengelenmiş diyetlerdir. Sağlık ekibinizden, bilimsel ilkeler ve araştırmalarla desteklenen ve köpeğinizin bireysel ihtiyaçlarını karşılayan bir diyet seçmenize yardımcı olmalarını isteyin. Belirli bir gıda hakkında herhangi bir sorunuz varsa, yardım için en iyi kaynağınız veteriner hekiminizdir.

İnternet verilerine göre Türkiyede en çok tercih edilen köpek maması markaları (Sıralı ilk 10)

  • Proplan
  • N&D
  • Reflex
  • Acana
  • Goody
  • Royal Canin
  • Enjoy
  • Hill’s
  • Bonacibo
  • Trendline

Bu yazımızda ilginizi çekebilir: Köpeklerde Kanlı İshal – Parvovirus Hastalığı

Kaynak

E-POSTA LİSTEMİZE KATILIN

!! Güncel bilgilerden haberiniz olsun !! *


Kayıt İçin Teşekkürler

Birşeyler yanlış gitti.