Kilolu Kedi ‘nin Zayıflatılmasına Nasıl Yardımcı Olunur ?
Kilolu Kedi nizin zayıflamasına yardımcı olmak için neler yapabilirsiniz? Onu doğru yiyecekler ile besleyin, onu aktif tutun ve fazla beslemekten kaçının.
Tüylü kedi arkadaşlarımız endişe verici oranlarda obeziteyi yaşıyorlar, çünkü genellikle sahipleri düzgün şekilde diyetlerini yönetemiyorlar ve onların egzersiz yaptıklarından emin değiller. Aslında, Hayvan Obezitesini Önleme Derneği’ne göre, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki evcil kedilerin yaklaşık yüzde 58’i fazla kilolu kedi. Ve her üç evcil kediden biri obez. Cornell Üniversitesi Veteriner Fakültesi’ne göre, aşırı kilolu kedi ler sevimli kucak ısıtıcıları gibi görünebilir, ancak aşırı yağları, bir dizi ciddi sağlık problemi geliştirme olasılığını artırır. Bunlar:
- Karaciğer hastalığı,
- Tip 2 diyabet,
- Kalp hastalığı,
- Solunum yolları rahatsızlığı,
- Yüksek tansiyon,
- Böbrek hastalığı,
- Cilt problemleri,
- Kireçlenme.
Ve aşırı kilolu kedi üzerinde çalışmak çok daha tehlikelidir bu evcil kedilerin ameliyat sırasında ölme olasılığı daha yüksektir. Yüksek sıcaklıklara daha az toleranslıdır ve bulaşıcı bir hastalığa yakalanmaya daha az dirençlidir. Obez kediler, 6 ila 12 yaşları arasında, orta yaşta ölme olasılıkları daha az kilolu kedi lerin iki katıdır.
Kedi Obezitesine Neden Olan Temel Faktörler:
Evcil kedilerin aşırı kilolu olmasına neyin sebep olduğunu belirlemeye çalışan araştırmacılar, kedi obezitesi için önde gelen iki risk faktörünü belirledi: çok fazla yemek ve yeterince aktif olmama.
Aşırı yemek: Her istediğinde yemesine izin verilen veya çok zengin kedi maması verilen evcil kedilerin obez olma olasılığı daha yüksektir.
Hareketsizlik: Küçük dairelerde veya evlerde kapalı tutulan evcil kedilerin, büyük evlerde veya açık havada dolaşmasına izin verilen kedilere göre aşırı kilolu olma olasılığı daha yüksektir.
Amerikan Kedi Hekimleri Derneği‘ne göre, kedinizin aşırı kilolu veya obez olduğuna dair bazı işaretler şunlardır:
- Aşırı yağ nedeniyle hissedilmesi zor olan kaburga ve omurga.
- Yukarıdan kediye baktığınızda göğüs kafesi ve kalçalar arasında görünür bir bel yoktur.
- Karın bele hizalanmış olmaktansa aşağıya doğru sarkar,
- Yağ birikintileri göğüste, kalçalarda, sırtta ve kuyruğun tabanında görülür.
Veteriner Hekiminiz, ideal kilonun 5 puan olduğu bir vücut durumu skoru kullanarak kedinizi derecelendirebilir. Evcil Hayvan Obezite Önleme Derneği, belirli kedi türleri için bu ideal kilo aralıklarını listeler:
Evcil kedi: 3.6 ile 4.5 kg arası
Siamese: 2.2kg ile 4.5 kg arası
Persian: 3.1 kg ile 5.4 kg arası
Main Coon: 4.5 ile 5.4 kg arası
Sağlıklı bir kedinin diyeti nasıl olmalıdır ?
Sağlıklı bir kedinin diyetinin yapı taşları, yerleşik düşüncelere ters düşen bazı gerçekleri içerir. Kedinizi doğru beslemek için:
- Kuru yerine ıslak kedi maması sağlayın. Evcil kediler doğal etoburdur ve yüksek proteinli yiyecekler yemeleri gerekir. Kuru kedi maması karbonhidrat bakımından çok yüksek olma eğilimindeyken, ıslak kedi maması protein açısından zengindir ve daha fazla su içerir. Kedinizi kesinlikle vejetaryen bir diyetle beslemeyin.
- Porsiyonları kontrol ederek, kedinizi günde iki kez besleyin. İki besleme arası yaklaşık 8 ila 12 saat olmalıdır. Veteriner Hekiminizle kediniz için uygun miktarın ne olduğu hakkında konuşun. Diyabet veya diş kaybı gibi bazı sağlık sorunları olan kediler için farklı beslenme yaklaşımları gerekebilir.
- Birden fazla kediniz varsa bir plan oluşturun. Birden fazla kedinin olması beslenmeyi zorlaştırabilir, özellikle de diğerinin yemeğini yiyen veya planlanan yemek saatlerinde görünmeyi sevmeyen bir kediniz varsa. Tüm kedilerinizi doğru şekilde beslemenin yolları hakkında veteriner hekiminiz ile konuşun.
- Sütü es geçin. Cornell Üniversitesi Veteriner Fakültesi’ne göre, yaygın inanışın aksine, süt kediler için kötü olabilir. Birçok kedi laktoz intoleranslıdır, yani sütteki laktozu parçalamak için gerekli bir enzime sahip değildirler ve süt içmekten kusabilir veya ishal yaşayabilirler. Dengeli bir diyetleri varsa, sütten alacakları hiçbirşey yoktur. Bunun yerine, bol miktarda temiz su sağlayın, su kabını günlük olarak temizleyin ve doldurun.
Kilolu Kedinizin Zayıflamasına Yardımcı Olun:
Kedinizin sağlıklı bir şekilde kilo vermesine yardımcı olmak için uygulayabilecekleriniz şunlardır:
- Etkinlik seviyelerini arttırmak için onlarla sık sık oynayın: Lazer işaretçiler veya dans eden bazı oyuncaklar onları hareketlendirmede yardımcı olabilir.
- Yemeklerini bulmaları için mücadele etmelerini sağlayın: Onları genelliklle normalde beslendiği yerden uzakta besleyin böylece mama kaplarını ararlarken egzersiz yapmış olurlar. Ödül ikramı vermek istiyorsanız yine saklayarak onlara ödül bisküvisi verebilirsiniz.
- Kendi oyuncaklarıyla oynamalarını sağlayın: Onlara aktif olarak oynayabilecekleri birçok oyuncak verebilirsiniz.
- İkramları Sınırlandırın: Kedinizi çok fazla masa artıkları veya diğer yiyeceklerle beslemeyin. Cornell Üniversitesi Veteriner Fakültesi, obezite tedavisinde bir kedikinin günlük alımının yüzde 15 ve daha azıyla sınırlandırılması gerektiğini öneriyor.
Evcil Hayvan Obezite Önleme Derneği, bu diyet yönergelerini izlerseniz ve evcil kedinizi aktif tutarsanız kilo kaybının yaklaşık sekiz ay sürebileceğini tahmin ediyor ancak uygulamalarınızdan emin olmak için veteriner hekiminize danışmanızı öneriyor.
Bu yazımızda ilginizi çekebilir: Atlarda Topallık – Laminitis – Arpalama
E-POSTA LİSTEMİZE KATILIN
!! Güncel bilgilerden haberiniz olsun !! *
Kayıt İçin Teşekkürler
Birşeyler yanlış gitti.
Obez kedime hangi yaş veya kuru mamayı önerirsiniz? Mama adı ve miktarı ne olabilir?
Merhaba. Ben obez kediler için Hill’s Light Tavuklu Diyet Yetişkin Maması veya ProPlan Light Hindili kedi mamasını öneriyorum. Bu mamalar özel hazırlanmış formulasyonda olduğu, yani düşük kalori ve yağ oranına sahip olduğu için kedinizin kilo vermesine yardımcı olacaktır. Açlık hissini bastıracak şekilde yüksek protein içeriği ve lif oranı vadır. Ayrıca Hills te yağların erimesine yardımcı olacak L-karnitin maddeside bulunmaktadır. Onu seçmeniz mantıklı olabilir. Mama miktarını kedinizin yaşına , boyuna ve kilosuna günlük aktivite miktarına bağlı olarak belirlemelisiniz . Mesela Normalde Ağırlığı 4.5-6.5 Kg arasında olan bir kedi için 50-70gr/gün mama verilmelidir. Bunun için mutfak tartıları kullanabilirsiniz. Tek bir öğünü bölerek gün içinde parça parça vermeniz açlığı yönetmek açısından size yardımcı olabilir. Ayrıca evin çeşitli yerlerinde su bulundurmanızda açlığı bastıracak ayrı faktör olarak kullanılabilir.
Peki bu dediğiniz mamaları kısır kedilerde kullanabilir mi ?
Kısır kedilerde “sterilized” etiketli olan mamaları tavsiye ediyoruz. Onlar hem kilolarını ayarlaması hemde üriner sistemi dengelemesi açısından özel içeriğe sahiptir. Kalsiyum magnezyum ve fosfor içerikleri minimum seviyededir ve buda idrar yolu tıkanıklığının önüne geçer.
Merhaba benim kısır bir kedim var kısır mama yediriyorum fakat aynı zamanda bayağı bir kilo aldı… Beslediğim kedi sayısı çok olduğundan ve şu anda evde birde diyabet kedi olduğu için ve onun diyet mamasında pahalı olduğu için ona bonachibo kısırlaştırılmış kedi maması alıyorum ve sanırım o mamadan daha ziyade kilo aldı. Bana ne önerirsiniz. Evde bir diyabet erkek bir kısır erkek bir kısır olmayan erkek ve bir kısır dişikedim var dışarda onlarca… Dışarıdakilere mito alıyorum evdekilere neler yedirmemi önerirsiniz…. ve diyabet kedi artık kuru mamadan daralmaya başladı konserve ne verebilirim ona. Çok teşekkür ederim şimdiden.
Merhabalar. Diyabet olan kedinizden başlayacak olursak öncelikle su tüketimine çok dikkat etmeniz gerekir. Bunun için sürekli akar durumda olan kedi çeşmelerinden alırsanız dikkat çekicide olduğu için su içme oranını ciddi anlamda arttırabilirsiniz. Besleme konusunda ise yüksek proteinli düşük karbonhidratlı besinler ile beslemenizde fayda var. Yaş mama (konserve) olarak gourmet markayı tavsiye edebilirim. 24 lü paketlerde aldığınızda çok uyguna geliyorlar. Diyabet olan kedinize kısırlaştırılmış kedi maması vermeniz doğru olmaz çünkü her ne kadar hareketsiz kediler için düşük karbonhidrat oranına sahip olsa da protein oranı hem tokluk hissini verme açısından hem de zayıflamış kasların kaybını önleme açısından yeterli içeriğe sahip olmaz. Daha ekonomik olması açısından evde aşağıdaki malzemeler ile diyebet kediler için bir mama hazırlayabilirsiniz. Ayrıca Kısırlaştırılmış kediler için zayıflamasını sağlamak için l-carnitin içerikli mamaları tercih edebilirsiniz.
10.5 kg olan 2 kedimiz var kardeşler bunları hangi Mama dan kaç Gr verelim nasıl bir yol izleyelim
Günlük kg başına 15-20 gr kuru mama verebilirsiniz. Yani 10,5 kg olan bir kedi için 210gr kuru mama vermeniz uygun olur. Marka olarak Hill’s Light tavuklu diyet yetişkin maması ya da Proplan Light hindili kedi mamasını tavsiye ediyorum.