KEDİLERDE KULAK HASTALIKLARI:

Kedilerde kulak hastalıkları belirdiğinde bize belli etmelerinin yalnızca birkaç yolu vardır. Görülen kulak problemlerinin en yaygın semptomları kaşınma ve baş sallamadır. Bu hastalıkların hepsi değişik şekilde tedavi edilen birçok farklı etkenden kaynaklanabilir. Ama içiniz rahat olsun. Kedilerde en sık görülen kulak problemlerini ayırt etmenize yardımcı olacak ve kedinizi iyileşme yoluna götürmek için ihtiyacınız olan bilgileri size verecek birkaç püf noktası vardır. Daha fazlasını öğrenmek için yazımızı okuyun.

Kulak Akarları (Maytları)

kedilerde kulak hastalıkları 2

Kulak akarları, kedilerin kulaklarının içinde ve çevresinde yaşamayı seven küçük parazitlerdir. Kediler arasında kolayca yayılırlar ve en çok yavru kedilerde görülür. Kulak akarları, kedilerin başlarını sallamasına ve kulak, baş ve boyun çevrelerini kaşındırmasına neden olur. Kedinizin kulak akarı olup olmadığını belirlemek için, kulaklarını kahve telvesi gibi görünen maddeler açısından kontrol edin. Yavaşça bir parça çıkarın ve koyu renkli bir yere koyun. Canlı akarlar, bir iğne başı büyüklüğünde beyaz, hareketli lekeler gibi görünür (varsa bir büyüteç kullanın). Veteriner Hekim, mikroskop altında bir kalıntı örneğine bakarak teşhisinizi doğrulayacaktır. Veteriner Hekiminiz kedinizin kulaklarını ayrıntılı bir şekilde temizleyebilir ve hastalığı ortadan kaldıracak ilaçları tek bir uygulamayla reçete edebilir. Kulak akarını evinizden temizlemek için  tüm evcil hayvanların tedavi gördüğünden emin olun.

Dış Kulak Enfeksiyonları

Dış kulağın bakteriyel ve fungal (mantar) enfeksiyonları genellikle kulak akarı istilasına oldukça benzer görünür. Semptomlar kaşınma ve baş sallama gibi belirtilerle aynıdır, ancak kulaklara yakından bakarsanız bazı farklılıklar görebilirsiniz. Kulak enfeksiyonları genellikle bir kedinin kulaklarının akar istilasından daha fazla kızarmasına ve şişmesine neden olur ve enfekte olmuş bir kulaktan gelen akıntı, belirgin şekilde kötü bir kokuya sahip olma eğilimindedir.

Bir kulak enfeksiyonunu uygun şekilde tedavi etmek için, bir veteriner hekim ilk önce etkenin mantar mı yoksa bakteri mi (bakteri ise ne tür bakterinin) olduğunu belirlemek için kulaklardan alınan bir örneği mikroskobik olarak incelemelidir. Hekim daha sonra kedinizin kulaklarını iyice temizleyecek, ne kadar hasar olduğunu belirlemek için içeriye bakacak ve ardından kedinizin durumuna göre kulak temizleyicileri, topikal ilaçlar, oral anti-enfektifler, ağrı kesici ve antienflamatuarları içerebilecek uygun tedaviyi önerecektir.

Orta ve İç Kulak Enfeksiyonları

kedi orta kulak enfeksiyonu

Bazen bir kedinin kulağının orta ve iç kısımları, ya bir dış kulak enfeksiyonunun daha derine ilerlemesinden ya da bakterilerin kan dolaşımına veya östaki borusuna (orta kulağı ve burnun arkasını bağlayan bir kanal) yayılmasından dolayı enfekte olur.

Orta ve iç kulak enfeksiyonlarının semptomları hastalığın kulağın tam olarak hangi kısmını kapsadığına ya da bir veya iki kulağın etkilenip etkilenmediğine göre değişir. Ancak hayvan sahipleri baş sallama, kulakları sürtme, başın bir tarafa eğilmesi, iştah azalması, uyuşukluk, yüzün bir tarafında sarkma, şaşılık, üçüncü göz kapağı belirginleşmesi, eşit olmayan gözbebekleri, anormal göz hareketleri, yürüme güçlüğü veya zayıf işitme fark edilebilir.

Veteriner hekimler, orta ve iç kulak enfeksiyonlarını, bir kedinin semptomlarına, fiziksel muayenesine (kulak muayeneside dahil) ve etkilenen bölgelerin röntgenlerine, BT taramalarına veya MRI’ larının kombinasyonuna bakarak teşhis eder. İyileştirme, sistemik antibiyotiklerle uzun süreli tedavi, topikal ilaçlar ve ameliyatı içerebilir.

Polipler

Nazofarengeal polipler, bir kedinin orta kulağında veya östaki borusundaki iyi huylu büyümelerdir. Bu polipler kedilerin orta kulak enfeksiyonlarının yanı sıra yüksek sesle nefes alıp vermelerine ve burun akıntısına neden olabilirler. Nazofarengeal polipi teşhis etmek için, bir veteriner hekim kediyi uyuşturacak, kulakları ve nazofarinksi (ağız içindeki yumuşak damak üstündeki alan) iyice inceleyecek ve röntgen çekecektir. Polipi çıkarmak için yapılan ameliyat genellikle iyileştiricidir ve polipin tamamı çıkarıldığı sürece bir daha tekrarlamamalıdır.

Uyuz

kedi uyuz

Notoedres cati gibi bazı uyuz akarları, kedilerin baş ve kulakları etrafındaki deride yaşamayı tercih ederler. Akar istilası, kedileri o kadar kaşıntılı hale getirebilir ki, kendilerini yaralama noktasına kadar getirirler. Etkilenen bölgelerdeki cilt de kalınlaşabilir, pullaşabilir ve kabuklarla kaplanabilir. Kediler ayrıca sistematik olarak hastalanabilir ve hatta ağır vakalarda ölebilir. Uygun tedaviyi yapmak için, bir veteriner hekim, mevcut olan akar türünü belirlemek amacıyla cilt kazıntılarını mikroskop altında incelemelidir. Daha sonra hekim, parazitleri öldürmek için doğru ilacı reçete eder.

Yabancı Cisimler

Kediler, özellikle arada evden dışarı çıkanlar, bazen bitki kılçıkları ve diğer yabancı cisimleri kulaklarına bulaştırırlar. Kulaklarında yabancı cisim bulunan kediler genellikle başlarını sallar ve kulaklarına pençe atarlar.

Kedinizin kulağına baktığınızda dışarı doğru uzanan büyük bir ot parçasını veya olmaması gereken başka bir şeyi görürseniz, parmaklarınızla veya bir çift cımbızla nazikçe çekmeyi deneyebilirsiniz. Ancak çekerken herhangi bir direnç hissederseniz veya kediniz rahatsız olursa, derhal durun ve veteriner hekiminizi arayın. Hekim, kedinizi sakinleştirebilir, yabancı cismi güvenli bir şekilde çıkarabilir, kulağı hasar açısından inceleyebilir ve iyileşmeyi desteklemek için gerekli tedaviyi önerebilir.

Isırıklar ve Çizikler:

Dışarıya çıkan veya çok kedili bir evde yaşayan kediler de kulaklarının travma riski ortalamanın üzerindedir. Isırıklar ve çizikler genellikle bu bölgeye (kulağa) yönlenir ve daha sonra enfekte olabilecek yırtıklara, delinmelere ve diğer yaralara neden olabilir.

Günde birkaç kez seyreltik povidon-iyot veya klorheksidin antiseptik solüsyonu ile bölgeyi temizleyerek küçük sıyrıkların ve kesiklerin iyileşmesine yardımcı olabilirsiniz, ancak daha derin yaralar veya evde tedavi ile iyileşmeyenler her zaman bir veteriner hekim tarafından değerlendirilmelidir.

Allerjiler

gıda allerjisi kedi

Alerjisi olan kedilerde, özellikle de gıda alerjilerinde, genellikle baş ve kulak çevresinde yoğunlaşan kaşıntı gelişir. Kediniz bu bölgeyi kaşıyorsa ve herhangi bir açık neden tespit edilemiyorsa, bunun sorumlusu alerjik bir reaksiyon olabilir. Altı ila sekiz hafta süreyle sınırlı bir antijen diyetine geçmek, kedinizin bir gıda alerjisi olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir, ancak en iyi “hipoalerjenik” kedi mamalarının yalnızca veteriner hekimler tarafından sağlanabileceğini unutmayın.

Elbette, kediler kulaklarını etkileyen iltihaplı bozukluklar, bağışıklıkla ilgili durumlar, tümörler ve daha fazlası dahil olmak üzere başka sorunlar geliştirebilirler. Kedinizin kulaklarının (veya vücudun başka herhangi bir bölümünün) sağlığı hakkında endişeleriniz varsa, veteriner hekiminizden randevu alın.

Bu yazımızda ilginizi çekebilir: Kedilerde Apse Hastalığı ve Tedavisi

Kaynak

E-POSTA LİSTEMİZE KATILIN

!! Güncel bilgilerden haberiniz olsun !! *


Kayıt İçin Teşekkürler

Birşeyler yanlış gitti.