KEDİLERDE İSHAL: NASIL DURDURULUR VE HAYATİ TEHLİKESİ NEDİR ?
Veteriner hekimliğinde karşılaştığımız en yaygın problemlerden biri gastrointestinal (mide-bağırsak) rahatsızlığı / kedilerde ishal dir. Kedinizin karakterine ve yaşam şekline bağlı olarak, tuvalet alışkanlıklarının ayrıntılarının farkında olabilirsiniz veya olmayabilirsiniz. Ek olarak kediler tımar edilme konusunda çok hassastırlar bu yüzden ishalin belirtilerini erken evrede gözden kaçırabilirsiniz. Bu yüzden düzenli veteriner hekim kontrolleri çok önemlidir.
Kedininizin evde olduğunuz zamanlarda ishal olduğunu fark ettiyseniz. Bunun nedeni ne olabilir ? Ne zaman endişelenmeli ve veteriner hekiminize danışmalısınız ? Evde ne yapabilirsiniz ? Cevaplarını anlatmaya çalışacağım.
Kedilerde İshal ‘in Sebepleri Nelerdir?
Kedinizin sulu dışkıya sahip olmasının bütün sebeplerini ele alacak olsaydık bu çok kapsamlı bir liste olurdu. Ancak genel olarak aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- Parazitler: Parazitler kedinizin mide-bağırsak kanalını önemli derecede irrite edebilir ve ince ya da kalın bağırsakları kapsayan ishale neden olabilir. Önemli sayıda parazit yavru kedilerde yaygın şekilde ishal oluşturmaktadır.
- Enfeksiyonlar: Viral ve bakteriyel enfeksiyonlarda ishale neden olabilir ve yavru kedilerde daha sık görülür.
- Beslenme hatası veya değişikliği: Kediler yedikleri konusunda köpeklerden daha hassas olma eğilimindedir. Ancak bazen ot,ip gibi uygunsuz şeyler yiyebiliyorlar. İyi amaçlada olsa bir mamadan diğerine geçiş yapmak bile ishale neden olabilir.
- Stres: İnsanlarda da olduğu gibi stres, anksiyete, heyecan mide-bağırsak sistemi rahatsızlığına neden olur. Özellikle alt bağırsak irritasyonuna veya kolite.
- Metabolik hastalıklar: Mide-bağırsak sisteminin hareketliliğini veya durumunu bozarak ishale neden olan pankreas ya da karaciğer bozuklukluklarından tiroid dengesizliklerine kadar birçok sorun vardır.
- İlaçlar / Toksinler (Zehir): Çoğu kişi belli başlı antibiyotiklerin mide-bağırsağı bozabileceğini bilir. Fakat bunların dışındaki antibiyotiklerinde bilinçsiz kullanımı zararlı olabilir. Zehirlenme durumlarındada ishal görülebilir.
- Kabızlık: Bu durum ilk bakışta mantıksız gelebilir fakat yaşlı kediler kolonlarında kabızlığa yol açan bağırsak hareketliliği problemi yaşamaya eğilimlidir. Bağırsaktaki tıkanıklığın etrafından sıvı dışkıyı geçirmeyi başarırlar.
Hasta bir kedinin ishalini durdurmaya nasıl yardımcı olabilirsiniz ?
Kedilerde ishal ‘in birçok nedeni olduğundan kedinizin ciddi bir şekilde ishal olup olmadığını veteriner hekiminize danışmalısınız. Açıkçası, bu nedenlerin bazıları spesifik tedaviye ihtiyaç duyarken, diğerleri basit, destekleyici bakım ile kendi kendine çözülebilir. Peki böyle durumlarda yapılabilecek basit uygulamalar nelerdir?
-
Beslemeye ara mı vermeli yoksa devam mı etmeli ?
Yıllar önce birçok veteriner hekim gastrointestinal rahatsızlıklarda dinlenmeyi sağlayacağından beslemeye belli bir süre ara vermenin faydalı olacağını düşünürdü. Bu kusmanında dahil olduğu durumlar için geçerli olabilir. Ancak günümüzde kedinizin bağırsaklarının iyileşebilmesi için beslenmeye ihtiyacı olduğunun farkındayız. Bu yüzden gıda kısıtlaması önerilmez.
-
Ne ile Beslemeli ?
Lif alımını arttırmak iyi bir seçenektir. Çünkü mükemmel bir dengeleyicidir. Kabızlık içinde ishal içinde iyi geldiği kabul edilmektedir. Ancak kolayca sindirilebilecek olan bir yiyeceğin günde dört defa gibi öğün sayısıyla tüketilmesinin en uygun olacağını düşünüyorum. Bu az yağlı karbonhidrat içerikli patates, makarna, biraz tavuklu pirinç, hindi, az yağlı süzme peynir veya yoğurt gibi diyetler anlamına gelir. Bazı kedilerde etli bebek maması yemekten mutluluk duyarlar.
-
Reçetesiz ilaçlar hakkında ne yapılmalı?
Çevrenizde çeşitli ilaçları kullanarak faydasını gördüğünü anlatan kişiler ile karşılaşabilirsiniz. Veteriner Hekiminizin tavsiyesi olmadan kesinlikle hiçbir ilacı kullanmayınız.
Hangi durumlarda kedinin ishalinden endişe duyulmalıdır ?
Her şeyden önce, kedinizi en iyi siz tanırsınız. Endişelendiğiniz bir durum olduğunda veteriner hekiminize başvurmaktan çekinmeyin. Veteriner Hekiminizin size tavsiyede bulunmak için klinikte olduğunu unutmayın. Fakat ishalin korkutucu ve birazda endişe verici sonuçlarının olabileceğini de unutmayın.
Hastalığın ince ya da kalın bağırsak ishali olup olmadığına karar vermek gerekirse:
- İnce bağırsak ishalinde hızlıca ve önemli bir şekilde dehidrasyona ve elektrolit dengesizliğine yol açan büyük hacimli ve sulu dışkı görme olasılığınız daha yüksektir.
- Öte yandan kalın bağırsak ishalleri alt bağırsağı ve kolonu içerir. Kediyi gergin ve rahatsız görürsünüz. Az miktarda yumuşak, mukoid bazen kanlı ishal görülür.
Genel olarak, kedinizin biraz yumuşak bir dışkısı varsa, ancak hala mutlu ve normal bir şekilde yemek yiyorsa, önemli bir adım atmadan önce bir sonraki dışkılamanın nasıl göründüğünü görmek için muhtemelen güvenle bekleyebilirsiniz. Sizi daha fazla endişelendirmesi gereken ciddi durumlardan bazıları:
- İştah Kaybı,
- Uyuşukluk / Depresyon,
- Ağrı / Rahatsızlık
- Dışkıda kan (koyu, siyahımsı dışkı veya görünür, belirgin kırmızı kan),
- İshalle birlikte kusma,
- Veya kediniz devam eden ishal nedeniyle tehlikeye girme olasılığı yüksekse (yani çok genç, çok yaşlı veya başka bir tıbbi problemle zaten mücadele ediyor durumdaysa)
Bu gibi durumlarda veteriner hekiminize mutlaka danışmalısınız. İshalin nihai nedeni ciddi bir şey olmasa bile bu teşhisi koymak ve gerekli tedaviye başlamak önemli bir adımdır. İshal büyük hacimli ve ince bağırsak ishali gibi görünüyorsa bazı ek sıvı ve elektrolit uygulamalarından ve muhtemelen bazı anti-ishal ilaçlardan faydalanacaktır. Kalın bağırsak ishali olunduğu bir durum kediniz son derece rahatsız edici olabilir. Ve devam eden gerginlik irritasyonu daha kötü hale getirmekten başka bir işe yaramayacaktır. Böyle bir durumda veteriner hekiminiz rahatsızlığın belirtilerini hafifletmek ve kedinizin daha hızlı bir şekilde iyi hissetmesi için gerekli ilaçları uygulayabilir.
Bu yazımızda ilginizi çekebilir: Kedi Nezlesi – Gribi – Herpesvirus Enfeksiyonu
E-POSTA LİSTEMİZE KATILIN
!! Güncel bilgilerden haberiniz olsun !! *
Kayıt İçin Teşekkürler
Birşeyler yanlış gitti.
Yorum Yazın