annesini emen buzağı

Buzağı doğumu ve yeni üreme dönemi başarısı için tavsiyeler

Buzağı doğumu ve involusyon (yeniden yapılanma) sonrası üreme döneminin başlangıcı madalyonun iki yüzü gibidir. Bir buzağı yıl boyunca ineğe yapılan üreme ve beslenme planının sonucudur. Aynı zamanda buzağı doğumuna hazırlanma ve yeniden gebe kalma süreci sizi sürü adına şu hedefleri başarma durumunda bırakıyor:

  • 365 günlük bir yavrulama döngüsü
  • Sıkı östrus (kızgınlık) takibi
  • Daha fazla ve sağlıklı buzağılar

Bir düve veya ineğin nasıl ve hangi koşullarda buzağılayacağı, ne kadar çabuk yeniden gebe kalabileceğini etkiler. İnvolusyon (yeniden yapılanma) hızı, 365 günlük yavrulama döngüsünde kalma yeteneğini etkileyecektir.

Buzağılama ve involusyon sonrası gebe kalma, doğası gereği bağlantılı ve sürü yönetim başarısına bağlı olduğundan, bu zaman dilimi sürü performansı ve kârlılığı için hayati öneme sahiptir.

Buzağılama ve yeniden gebe kalma başarısı için şu dört tavsiyeyi dikkate alın.

1.Buzağı Doğumu Öncesi Vücut Kondisyon Skorunu Koruyun

Buzağılamayı etkileyen durumlar arasında Vücut Kondisyon Skoru, ne kadar çabuk kızgınlığa geleceği ve yeni buzağılama sezonuna hazır olacağını etkiler. Buzağılamada yüksek vücut skoruna sahip inekler %88 lik gebelik oranlarıyla yeniden gebe kalma başarısı göstermişlerdir.

İneklerin sağlıklı üreme öncesi kızgınlık göstermesini istersiniz, 21. günde kızgınlığa geldiğinde tohumlama şansınız olabilir, fakat gönüllü bekleme süresi dikkate alınmadan erken gebe kalan inekler zamanından önce ve sağlıksız doğuma sebep olabilir.

Bir buzağının mevsimin başlarında doğması neden önemlidir? Buzağı yaşı, sütten kesim ağırlığı üzerinde en büyük etkiye sahiptir. Sezonun ilk 21 gününde doğmuş buzağıların sütten kesilmelerinde ağır olması muhtemeldir. Bir buzağının günde 1 ila 1,1 kg arasında bir ağırlık artışı gösterdiğini varsayalım, her ineğin bir kızgınlık döngüsü yaklaşık 22 kg değerinde.

Yapılan araştırmalara göre sütten kesim ağırlığı üzerine mevsimin etkisi önemli olup, en yüksek sütten kesim ağırlığı ilkbahar ayında gerçekleşirken (97.13 kg); en düşük sütten kesim ağırlığının kış mevsiminde olduğu görülmüştür (89.02 kg).

İneğin vücut kondisyon skoru, buzağı performansını da etkiler. Buzağılamadaki ideal VKS, doğum ve buzağı canlılığı sırasında ineklerin dayanıklılığını, kolostrum kalitesini destekler. Olgun inekler için buzağılamada minimum 3,0 VKS hedefleyin; 3,5 tercih edilir. Düvelerde ilk buzağılama için Vücut Kondisyon Skoru ortalama 5 üzerinden 3,35 olmalıdır.

2.Beslenme açısından mineral takviyesini ihmal etmeyin

Mineral ile beslenme, buzağılama ve ineklerin yeniden gebe kalması için hazırlık listesinde en çok göz ardı edilen maddelerden biridir. Yıl boyunca buzağı sağlığı açısından veya yeniden üremeden önce yeterli bir mineral programı sağladığınızdan emin olun. Kolostrum kalitesini, buzağı iz mineral durumunu ve sağlığını etkilediklerinden, mineraller buzağılamadan 60 ila 90 gün önce özellikle önemli bir yer tutar.

Mineraller aynı zamanda doku onarımında da rol oynar, ineğin üreme sisteminin onarımına, yavrulamasına ve üremeye hazırlanmasına yardımcı olur. Üreme kanalı tam olarak tamir edilmezse, bir ineğin yeniden üremesinde zorluklar yaşanabilir veya geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurabilir.

Yılda bir buzağı alabilmesi için işletmelerin doğumdan sonraki 85. günde ineğin gebe kalmasını sağlamaları gerekir. (Türkiyede bu – gönüllü bekleme süresi –  45 güne kadardır) Büyükbaş işletmelerinin yarısından fazlasında belirli bir üreme mevsimi yoktur. Belirli bir üreme mevsimi olan işletmelerdede %60 ından fazlasında doğum sonrası gebe kalma süresi 84 günden fazlaydı. Yıl boyu süren kaliteli bir mineral takviye programı, ineklerin gelişmeleri için gereken beslenmeye sahip olmalarını sağlar.

3.Sığırınızın sağlığı için Veteriner Hekime danışın:

Kapsamlı bir sağlık programına sahip değilseniz. Bir an evvel veteriner hekiminizle iletişime geçmelisiniz. Eğer mevcut bir programınız varsa bu programın sağlığını, verimliliğini yeniden gözden geçirmek faydalı olabilir.

İnek ve buzağı aşılarının buzağılama ve üreme planınızın bir parçası olduğunu unutmayın. Sağlık, üreme ve beslenme adına edineceğiniz program kendi sürünüze özel olmalıdır. Uygulayacağınız aşı programını sürü bazında yapmak size takip ve kontrol açısından kolaylık sağlayacaktır.

4.Sorunları gidermek için gerekli çaba ve özeni gösterin:

İneklerin buzağılaması ve yeniden tohumlanması süreci sizin kazancınız açısından en önemli iki faktördür. İşler planlandığı gibi gitmediğinde karşılaşılan durumlar üzücü olabilir ancak aşırı tepki işleri dahada kötü bir duruma sokabilir.

Bir zorlukla karşılaştığınızda nesnel bir yaklaşım benimseyin. Soruna yol açan gerçek sebebin ne olduğuna dair fikir yürütün ve olayı çözmeye çalışın. Sebep ve potansiyel çözümlerin belirlenmesine yardımcı olması için beslenme uzmanınızı, veteriner hekiminizi, tedarikçilerinizi, çalışanlarınızı ve diğer kilit personelinizi dahil edin. Takım tartışması, çözüm bulmak için gereken teşhis çalışmalarını tanımlamaya yardımcı olabilir.

Bu yazımızda ilginizi çekebilir: İneklerde Ketozis

Kaynak

E-POSTA LİSTEMİZE KATILIN

!! Güncel bilgilerden haberiniz olsun !! *


Kayıt İçin Teşekkürler

Birşeyler yanlış gitti.