eşek bakımı

Aşırı Sıcaklarda Eşek Bakımı :

Yaz aylarında, eşek bakımı nda bazı değişiklikler yapılması gerekebilir. Eşeklerinizi normalden daha yüksek sıcaklıklarda sağlıklı ve rahat tutmak için aşağıdaki tavsiyelerimizi sizler için hazırladık.

Eşekler her ne kadar yarı çöl ortamlarına uyumlu olsa da kökenleri kendi tarihleri içinde Ortadoğu ve Afrika’nın daha sıcak iklimlerine kadar uzanan uzun bir geçmişe sahiptir. Evcilleştirilmiş eşekler sıcaklıktan fazla etkilenmedikleri ve genellikle sık tüy yapısına sahip oldukları için hala aşırı sıcaklarla mücadele etme kabiliyetine sahiptir.

Suya Erişim:

yalak

 

 

İdeal olanı suyun her zaman ulaşılabilecek şekilde serbest dolaşımda kullanılabilir olmasıdır. Evcil olanlar için yalak, otomatik suluk ya da kova gibi temiz su kaynakları ortamda bulundurulmalıdır. Akarsu, nehir ve göl gibi doğal su kaynakları kullanılıyorsa kontamine olmamış temiz su içerdiğinden, ulaşımının güvenilir olduğundan ve boğulma riski bulundurmadığından emin olunmalıdır. Eşek bakımı nda su ihtiyacı, benzer büyüklükte bir at veya midilli ile aynıdır. Tüm içme oluklarının veya kaplarının temiz olduğundan ve uygun yükseklikte olduğundan emin olun.

Binek olarak, yük çekmek ya da diğer herhangi bir iş için kullanılan eşeklerin suya erişimleri bazı zamanlarda kısıtlı olabilmektedir. Dehidre olmalarının yani susuz kalmalarının önlenmesi için düzenli aralıklarla suya erişim sağlanmalıdır. Önerilen sıklık dört saatte bir suyun mümkün olduğunca verilmesi yönündedir.

Bazı eşekler aşırı sıcakta bile çok soğuk suyu içmeyi reddedebilir. Suyun güneşte ısınmasını sağlayın veya normal içme davranışını teşvik etmek için su kabına biraz sıcak su ekleyebilirsiniz.

Eşekler diğer tek tırnaklılara göre susuzlukla baş edebilmede özel bir adaptasyona sahiptir. Ancak bu, susuz hissetmedikleri, sıcaklamadıkları veya yorulmadıkları anlamına gelmez, sadece vücutlarındaki su durumuna göre atlara ve midillilere göre daha uzun süre çalışabilecekleri anlamına gelir. Bunula birlikte eşeğin dayanıklılık yeteneklerine güvenerek yeterli miktarda su temini sağlanmazsa veteriner hekime gidilmesine sebep olabilecek kolik gibi ciddi sorunlar meydana gelebilir.

Gölgeye Erişim:

Eşek bakımı nda onlara kendi alanlarında bir sığınak sağlanmalıdır. Bu alan kışın kuru bir yer sağlayacak şekilde kullanılabilmelidir. Böyle bir sığınak yaz aylarında güneşte gölge sağlar ve sinekler açısından biraz rahatlama sağlar. Barınak sürünün tüm üyelerinin aynı anda gelip uzanabilmesi için yeterli büyüklükte olmalıdır. Seçtiğiniz tasarım sürü büyüklüğünüze, bütçenize ve yerel hava durumuna bağlı olarak değişebilir. Bazı çatıların aşırı sıcakta, özellikle düşük veya kalaydan yapılmış olması veya binanın kötü havalandırılması durumunda fazla ısınabileceğini unutmayın.

Geleneksel olarak geceleri ahırda barındırılan ve gün içinde çalışmaya çıkarılan eşekler için, günün en sıcak zamanında güneşe maruz kalmayı en aza indirgemek için dışarı çıktıkları zamanları değiştirmek isteyebilirsiniz. Gece veya sabah erken ya da akşam uygun seçenekler olabilir.

Güneşten Korunma:

sinek maskesi

Açık renkli tüy örtüsüne sahip eşekler genellikle ciltlerinde daha az pigmente sahiptir ve vucüdunun açıkta kalan kısımları (ağızlık,burun ve kulaklar) güneş yanığından müzdarip olabilir. Karışık renkli alacalı at, benekli at ve üç renkli eşeklerde dahil olmak üzere  güneş yanığından muzdarip olabilirler. Pigment miktarı az olan eşeklerde açıkta kalan kısımlar ultraviyole endeksi yüksek ışınlara maruz kaldığında yüksek faktörlü bir güneş koruyucu kullanmak fayda sağlayacaktır. Ek olarak güneş koruyucu sevmeyen eşekler için tüm yüzü kaplayan (burun koruyucu dahil) sinek maskesi kullanılabilir. Hayvanınıza dikkatlice tanıtarak giydirmelisiniz.

Kırkma:

Yaşlı eşekler veya cushing hastalığından muzdarip olanlar yaz aylarında tüylerini dökmekte sorun yaşayabilirler. Sıcak aylarda vücut sıcaklığını düşürmek ve daha rahat hale getirmeye yardımcı olmak için uzun kıl örtüsü olanları kırkmak gerekir. Cildin pigmentasyonuna ve hava koşullarına bağlı olarak, kırkım sonrası hayvanın üzerine bir battaniye örtmek gerekebilir. Havalar hızla soğuyorsa üstüne o duruma uygun olabilecek bir şey örtmek gerekir. Güneş yanığı riski fazla olduğu ve kırkıldığında deri hassasiyetine artıp sinek tahrişine maruz kalabilecekleri için özellikle açık tenli olanları dikkatli şekilde kırkmak gerekir.

kırkım

Aşırı sıcaklığın tehlikeli etkileri:

Sıcak çarpması, ısı stresi ve dehidrasyon tüm eşekleri etkileyebilir. Tıpkı insanlar gibi, aşırı hava koşullarına karşı daha duyarlı olacak bazı eşekler olabilir, çok genç ve çok yaşlı, hamile, hasta veya aşırı kilolu hayvanlar olacaktır. Bu eşeklerin aşağıdakiler dahil olmak üzere herhangi bir ısı stresi belirtisi görüldüğünde (bazıları mevcut olabilir veya olmayabilir) çok dikkatli izlenmesi gerekecektir:

  • Artan solunum hızı, kalp atış hızı veya vücut sıcaklığı,
  • Çok terleme veya hiç terin olmaması,
  • Genişleyen burun delikleri,
  • Hareket etmede ve yemede isteksizlik,
  • Normalden daha fazla yatmak,
  • Donuk ve Çökük gözler,
  • İdrarın olmaması veya çok koyu renkte olması,
  • Koyu kırmızı veya mor mukoza zarları (normalde pembe olmalı) veya dokunuşta yapışkan hal (normalde nemli olmalıdır).

Eşeklerin diğer atlar ve midilliler gibi hastalığın davranışsal belirtilerini göstermeyebileceğini unutmayın. Normal vücut sıcaklığını, dinlenme halindeyken ki solunum hızını ve kalp atış hızını bilmek anormal bir durumda oluşan artışı doğru gözlemleyebilmek açısından önemlidir.

Çok sıcak koşullar altında, özellikle hava nemliyse, eşek normal vücut ısısı ve terleme yöntemleriyle vücut sıcaklıklarını kontrol etmekte zorlanabilir. Bu, vücutta normal vücut fonksiyonlarını bozabilecek bir ısı birikmesine neden olur ve tedavi edilmezse organ yetmezliğine ve nihayetinde ölüme neden olabilir.

Aşırı vücut sıcaklığından şüpheleniliyorsa, eşeğinizi güneşten uzaklaştırın ve eşeğinizi hemen serinletme çalışmalarına başlayın. Isı stresinden muzdarip bir eşek kayıp vücut sıvılarını değiştirmek için elektrolitlere ihtiyaç duyacağı için veteriner hekiminizi mümkün olan en kısa sürede arayın, sadece su hayvanı rehidre etmek için yeterli olmayacaktır.

Çalıştırılan Eşekler Hakkında:

Eğer eşekleriniz yük hayvanı ve binek olarak kullanılıyorsa günün en sıcak zamanlarında yapılan gereksiz etkinlikleri en aza indirmeye çalışın. Güneş olduğu zaman gölgeli alanları seçerek serin tutun ve düzenli olarak su verin. Barınaklar çok ısındığında ve yetersiz havalandırıldığını düşündüğünüz zamanlarda iş için kullanmaktan kaçının çünkü fazla zorlanması sağlık problemlerine neden olabilir.

Sinekler ve diğer böcekler hakkında:

Yaz ayları sineklerin çoğaldığı zaman dilimlerindir(bazı türler aslında sonbaharın başında zirveye çıkabilir). Barınak, güneşten ve ayrıca bazı böceklerden korunma ve rahatlama sağlar. Ne yazık ki piyasada bulunan böcek öldürücülerin çoğunun çok az yararlı kovucu etkisi vardır. Böcek ısırıklarına karşı özellikle hassas olan eşekler için tavsiye babında veteriner hekiminize başvurmanızı ve sinek halıları, davlumbazlar, maskeler, saçaklar gibi koruyucu unsurları kullanmanızı öneririz.

Bu yazımızda ilginizi çekebilir: Deve Sütünün Sağlığa Faydaları

Kaynak

E-POSTA LİSTEMİZE KATILIN

!! Güncel bilgilerden haberiniz olsun !! *


Kayıt İçin Teşekkürler

Birşeyler yanlış gitti.